Волята – най-мощното оръжие, с което можем да постигнем всичко, ако не се отказваме!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Само когато си поставяме ясни цели, успяваме да ги постигнем. А колкото по-мотивирани сме за успех, толкова по-голям ще е той.
Волята е горивото, необходимо за себеосъществяването. Тя се основава на възможността за свободен и разумен избор, извън инстинктивните склонности. Ние упражняваме волята си в пълно съзнание, за да осъществим намеренията си. Липсата на воля съответства на невъзможността да бъдем свободни в действията си. Все едно сме неспособни да направим онова, което ни се струва добро, да осъществим онова, което ни е по сърце само за да отстъпим пред някакви пориви и след това да се намразим още повече.

Усилването на вътрешната воля е фундаментална стъпка към подобряването на самочувствието и здравето ни. Не трябва да си вменяваме чувство за вина, като се впускаме в диети, които се провалят една след друга, а напротив – да си зададем ясно въпроса: защо последната диета не успя? Вместо да търсим нов начин, който няма да се окаже по-ефикасен от предишния, по-добре да атакуваме причините. Ако решим уравнението с волята, ще постигнем целите си.

Провалът на „твърдите намерения“, като възобновяването на спортните занимания или загубата на тегло, преобладава. На теория изглежда лесно: спираме да се храним с нещата, които ни карат да пълнеем, или изваждаме маратонките и се впускаме в бързо ходене или джогинг. Нека да си представим, че волята е мускул, и да разгледаме бицепсите като метафора. Ако някой хубав ден решите изведнъж да вдигнете 50 кг, това ще бъде „мисия невъзможна“. Но ако всяка седмица се упражнявате с гирички с постепенно увеличаване на тежината, след шест месеца ще успеете да вдигнете тази тежест.
Впоследствие ще трябва да продължите да тренирате бицепсите си, които се топлят, ако не се използват.

Същите тези мускули ще ви послужат за много други неща: да плувате, да вдигате куфари, да носите детето си на ръце. Вие ще разполагате с необходимия инструмент, за да може всичко да става естествено и без усилия. Вече няма да се налага да казвате „Нямам силата да вдигна тази тежест“, а „Постепенно ще овладея средствата за придобиването на тази нова сила“. Постигането на отличен „self-control” (самоконтрол-превод ред.) се учи, като за целта съществуват много добри упражнения.

Дефинирайте целите си
Най-напред започнете с определяне на онова, което наистина желаете. Ако изборите ви са продиктувани от обкръжението или обществените условности, а не от реалните ви потребности, няма смисъл да се впускате в това приключение. Трябва наистина силно да желаете постигането на целта, която сте си поставили.
Ако не сте убедени и ако се опитвате да угодите на някой близък, шансовете ви за успех са почти нулеви. Първият въпрос, който трябва да си зададете, е : защо искам да отслабна, защо искам да правя упражнения, защо искам да спра цигарите или алкохола? Ако мотивацията ви е истинска и силна, шансовете ви за успех значително нарастват. Трябва да се научите да познавате себе си.

Привлечете всички шансове на своя страна
Който желае прекалено много неща, всъщност не иска нищо. Енергията и концентрацията ви не са безкрайни. Трябва да си поставяте по една цел наведнъж. Ако започнете диета, началният период е много важен: изберете спокоен, а не тежък момент от живота ви, който ще изисква много повече енергия и ще отслаби решимостта ви. Важно е да си поставяте ясни цели, но преди всичко – постижими. Ако вдигнете летвата твърде високо, няма да издържите.

Ако желаете да промените нещо, не го оставяйте за следващия ден. Отлагането на работа, която трябва да се свърши, води до бездейност. Но въпреки това не трябва и да надценявате способностите си. Трябва внимателно да анализирате причините за евентуалните си излизания от контрол.

Всеки прави грешки, това е част от процеса на учене: да се поучим от грешките си, за да можем да превъзмогнем себе си и да станем господари на съдбата си.

 

Вашето здраве е във вашите ръце – д-р Фредерик Салдман

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За цената на усмивките…

За да постигнем самоконтрол, трябва първо да разберем кое ни пречи

Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!