Да приемаме децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Когато  приемаш някого, какъвто е, без да се опитваш да го оценяваш през своите очаквания и страхове, ти го обичаш истински. 

Намерението е цел, която ръководи действието.
Намеренията, които формулираме, ни напомнят за най-важното. Те са нещо като вътрешен компас. Когато формулираме намерението да сме по-осъзнати, то фокусира и оформя нашия избор и нашите действия, включително и онези моменти, когато можем лесно да се отнесем и да изпаднем в неосъзнатост. Намерението увеличава вероятността да упражняваме повече присъствие и да не губим връзка с най-важното за нас. Никога не е късно да въведем осъзнатост в живота си. Моментът, в който вземем съзнателно решение да внесем повече осъзнатост, се превръща в идеалния момент да започнем.
Ето няколко намерения, които може да са полезни за вас. Разбира се, вие ще създадете свой собствен списък.

  • Да гледаме на родителството като на осъзната практика – начин за поддържане на връзка в преживяваното, който ми дава безброй възможности да култивирам самоосъзнатост, мъдрост и добросърдечност.
  • Да гледам на родителството като на възможност да осъществявам онова, което е най-дълбоко и добро в мен и да го изразявам пред децата си и пред света.
  • Да внасям повече осъзнатост и прозорливост в ежедневния си живот, особено с децата си, като използвам осъзнаване на тялото и дишането си, да се установя в настоящия момент.
  • Да помня да гледам на децата си и да ги приемам такива, каквито са, а не да ги оценявам през призмата на моите очаквания и страхове.
  • Да се опитвам да възприема света от гледната точка на всяко от децата и да разбера какви са техните нужди. Да отговоря на тези нужди по най-добрия начин, по който съм способен. Това включва да си припомням, че те трябва да се учат да действат сами и понякога да се изправят срещу ограничения, които не могат да променят.
  • Да гледам на всичко, което възниква в моя живот и в живота на децата ми, включително на мрачните, трудни и стресиращи моменти, като на „мливо за мелницата“, като му позволя да задълбочава капацитета ми за емпатия и състрадание, включително към мен самия.
  • Да приема тези намерения в сърцето си и да се заловя да ги осъществявам по най-добрия начин, на който съм способен, по начини, почитащи суверенитета на децата ми, както и моя собствен.

 

Децата: Благословия за всеки ден – Майла и Джон Кабат-Зин, mindfulnesscds.com
Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Твоите деца не са твои деца. Те са рожба на зова на живота

Да си родител означава не само да възпитаваш и отглеждаш децата си, а и да се учиш от тях

Вярно ли е, че добрите майки са всеобгрижващи и всезакрилящи?

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си