Твоят живот – това, което Tи избереш да бъде(ш)

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Нашата нагласа към света определя какъв да бъде животът ни.

Животът ти се оформя от начина, по който го виждаш. А начинът, по който го виждаш, определя твоята съдба. Перспективата ти ще повлияе на начина, по който инвестираш времето си, харчиш парите си, използваш талантите си и цениш взаимоотношенията си.

Един от най-добрите начини да разберем другите хора, е да ги попитаме: Как виждаш живота си? Ще откриеш, че отговорите на този въпрос са многобройни като хората. Чувал съм, че животът е цирк, минно поле, влакче на ужасите, пъзел, симфония, пътуване и танц. Ако те питам, как си представяш живота, какъв образ ще изплува в ума ти? Този образ е твоята метафора на живота. Тя е възгледът за живота, към който се придържаш съзнателно или несъзнателно в ума си. Представлява твоето описание за начина, по който животът функционира и това което очакваш от него. Често хората изразяват метафорите си за живота чрез дрехи, бижута, коли, прически, лепенки и дори татуировки.

Неизречената ти метафора за живота влияе върху живота ти повече, отколкото осъзнаваш. Определя твоите очаквания, ценности, взаимоотношения, цели и приоритети. Например, ако според теб животът е купон, основната ти ценност в живота ще бъде да се забавляваш. Ако гледаш на живота като състезание, ще цениш скоростта и вероятно през по-голямата част от времето си ще бързаш. Ако гледаш на живота като на маратон, ще цениш издръжливостта. Ако гледаш на живота като на битка или игра, победата ще бъде много важна за теб.

Какъв е твоят възглед за живота? Възможно е да основаваш живота си на лъжлива метафора за него. Когато разбереш, че животът е изпитание, осъзнаваш, че нищо не е без значение в твоя живот. Дори най-малкият инцидент има значение за изграждането на твоя характер. Всеки ден е важен и всяка секунда е възможност за израстване, при която да задълбочиш своя характер, да изразиш своята любов или да покажеш зависимост от Бога.

 

Целеустремен живот – Рик Уорън, pastorrick.com

Издателство: Нов чoвек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Петър Дънов: Призванието на човека е да дарява добрина – на себе си, на другите, и на света

Животът ни е такъв, какъвто го направят мислите ни

Материята, от която е изградено бъдещето – това са мечтите

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си