Нашите действия говорят повече за нас, отколкото думите ни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Решението какво да направим и изпълнението му е доказателство за това кой сме всъщност. От нашите действия – доколко те са добре преценени – зависи и нашият самоконтрол.

Да заменим „ти“ с „аз“

Когато си мислите какво желаете да направите, съветвам ви да използвате „аз“ вместо „ти“. Ако човек казва на себе си: „Ти не трябва да изяждаш тази сметанова торта“, това означава, че има двама души. Та нали, за да се обърнем към някого на „ти“, трябва да сме двама. В този случай задайте си въпроса кой е „фантомът“, който ви говори: несъзнателният спомен за родител, учител, полицай? Някой, който си позволява да ви нарежда или да ви съди? Това „ти“ убива естествената ви вътрешна воля.

Постарайте се да не го използвате и го заменете с „аз“. Така ще постигнете коренна промяна. Това „аз“ означава, че вие сте единственият господар, този, който има желания и взема решения. Местоимението „аз“ представлява вашата цялостност, то е израз на вашата психическа сила да преодолявате препятствията, за разлика от „ти“, което е белег за вътрешно отчуждение. Премахнете вътрешното си „ти“, за да освободите силата си да вземате решения.

Да не се въртим в кръг

Ние се учим както от провалите, така и от успехите си и дори понякога научаваме повече от неуспехите си, което може да послужи като отлично средство да преодолеем себе си и да стигнем по-далеч. Независимо дали става дума за прекомерен прием на храни, професионална грешка или за любовно разочарование, трябва да анализираме причините, а не да замитаме неуспеха си под килима. Също така е много важно да можем сами да си прощаваме, за да не предъвкваме грешките си до безкрайност и по този начин да пораждаме тревожност, депресия и ниска самооценка.

Онези, които не проявяват опрощение към самите себе си, понякога умишлено се поставят в ролята на страдалци, за да изкупят символично вината си. Бъдете щадящи и добронамерени към себе си, за да постигнете възстановителното чувство за благополучие и да продължите положителното си развитие. Опитайте по някакъв начин да върнете брояча на нулата, дори и като бъдете отново на разположение за другите.

Да бъдем добронамерени или много лоши е едно и също!

За да живеем дълго в добро здраве, трябва ли да бъдем лоши и жестоки, или по-скоро добронамерени и алтруистични? И в двата случая примерите изобилстват, но чувството, че „мръсникът“ се измъква безнаказано, е непоносимо. Движени от тези въпроси, екип учени изследвали влиянието на положителни и отрицателни видове поведение спрямо другите по отношение на здравето.

Ранните разработки показани положителния ефект от хуманистичното ангажиране с другите хора. Подобна нагласа подобрява в максимална степен устойчивостта, доброто самочувствие и укрепва волята. Но изненадваща, дори отблъскваща е констатацията, че онези, които се отнасяли лошо, извършвайки подлости и злини, имали същите положителни резултати върху здравето си! Месец след месец „добрите“ и „лошите“ показвали, че са по-устойчиви от другите благодарение на незначителната си уязвимост или невероятната си сила, с която се защитавали от външни агресии. И обратното, потърпевшите от добрите или лошите постъпки се оказали по-крехки, уязвими, по-малко устойчиви на заобикалящия ги стрес. С други думи, лицата с „категоричен“ тип поведение, изглежда, се оправят по-добре от тези, които изобщо не се ангажират.

Да се научим да казваме „не“

Много хора не могат или не смеят да казват „не“. Мислят си, че по този начин ще навредят на другите или ще бъдат отхвърлени. Именно в тези страхове се крие опасността. Когато не умеем да казваме „не“, нашият емоционален, професионален или семеен живот не е естествен. По този начин се получава голямо разминаване между това, което сме, и нашето всекидневие.

С годините тази пукнатина се разширява, а тялото ви ще служи за преводач на неудовлетворението. Езикът на тялото ще приеме формата на различни болести. В началото се развиват несъзнателни компенсиращи механизми, които само утежняват ситуацията, защото действат като клопки: прекомерен прием на храни, алкохол, цигари, наркотици и др.

Поемането по пътя на „да“ означава да поставите насила разделителната черта около изконните си ценности. проучванията показват, че хората, които се инвестират в положителни действия, постепенно увеличават силата си, като понякога стигат и до героични постъпки. Този подход означава, че не се раждаме нито светци, нито демони, а че действията в хора на един цял живот могат да променят техния автор.

Нашите действия ни формират ден след ден. Когато са добре извършени, те водят до все по-мощен самоконтрол.

 

Вашето здраве е във вашите ръце – д-р Фредерик Салдман

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За цената на усмивките…

За да постигнем самоконтрол, трябва първо да разберем кое ни пречи

Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!