За да получиш, трябва първо да дадеш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Колкото повече даваме на околните, толкова повече получаваме в замяна.

Веднъж един бедняк, който живеел в мизерия и просел от врата на врата, видял, че в селото влиза златна колесница, а в нея седи, сияйно усмихнат, царят. Беднякът мигом си рекъл:

„Край на моите неволи, край на мизерния ми живот. Царят със златното лице е дошъл тук заради мен. Ще ме посипе с трохи от своето богатство и ще заживея спокойно“.

И наистина царят като че ли дошъл точно заради бедняка, защото накарал да спрат каляската до него. Просякът, който се бил проснал на земята, станал и погледнал царя, убеден, че късметът най-сетне му се е усмихнал. Тогава царят протегнал ръка към бедния човек и му рекъл:

– Какво имаш за даване?

Силно разочарован и изненадан, беднякът не знаел какво да отвърне.

„Игра ли ми предлага царят, или ми се подиграва? Нова беда ли е това?“ – казал си той.

Но като видял неизменната усмивка на царя, сияйния поглед на протегнатата му длан, беднякът пъхнал ръка в дисагите си, където пазел няколко шепи ориз. Взел едно зрънце и го дал на царя. Той му благодарил и веднага си тръгнал, понесен от учудващо бързите коне.

В края на деня, когато изпразнил дисагите си, беднякът намерил едно зрънце злато.

Заплакал и се завайкал:

– Ех, защо не му дадох всичкия си ориз?

 

Животът е приказка – Жаума Солер, jaumesoler.net , Мария Мерсе Конангла

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Предай нататък!

Всеки ден правете по едно малко добро – първо на себе си, а после на другите!

Добрите сърца имат един мъничък дефект…

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си