За да ощастливим другите, трябва първо ние да сме щастливи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Смисълът на щастието е да го споделяш с другите. За да направиш щастливи хората около себе си, трябва първо ти да се научиш да бъдеш щастлив.

За урока на щастието

Веднъж Конфуций се разхождал из оризищата. Любувал се на красотата на света и се радвал на живота. Неочаквано забелязал нещастник, прегърбен под непоносимия товар.

– Защо се подлагаш на такива страдания? – попитал го мъдрецът.

– Страдам заради щастието на децата и внуците си – отговорил човекът. – Моят прадядо цял живот е страдал за щастието на дядо ми, дядо ми е страдал заради щастието на моя баща, баща ми е страдал заради моето щастието, а аз страдам през целия си живот, само и само един ден децата ми да са щастливи.

– А бил ли е поне един човек от вашето семейство щастлив някога?

– Не, но моите деца и внуци със сигурност ще бъдат щастливи! – отвърнал нещастникът.

Конфуций поклатил глава:

Тъй както неграмотният не може да научи другите да четат, така и къртицата не може да възпита орел! – Сетне заговорил на човека с товара: – Нещастнико, научи се първо ти да бъдеш щастлив, чак тогава ще разбереш как да направиш щастливи децата и внуците си.

 

Конфуций и търсенето на пътя – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастието е в нашите ръце. Трябва само да създаваме повече положителни мисли

Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

За да получиш това, което искаш, помагай на другите да получат онова, което искат

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си