Ако мислим и правим добро, то само ще идва при нас!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Нашите действия в миналото често са причината за това, което ни се случва в настоящето. За да избегнем страданието утре, е нужно да правим само добрини, започвайки от днес.

Често ние обвиняваме за своите проблеми някой друг, а не себе си. В умовете на хората отдавна се е загнездила представата, че тези, които ги обкръжават, се опитват да им навредят. Затова от стотици години се говори за такива неща като урочасване, клетва, проклятие и т.н.

Не само днес, но и в древността хората са се питали кой е виновен за проблемите им. Хората са усещали, че в това, което се случва, има някаква закономерност и че не може да бъде случайно това, върху един човек изведнъж да се струпат много нещастия. И винаги изглеждало, че е виновен някой друг, а не самия обект на страданията.

Ведите (древната мъдрост – бел.ред.) смятат, че никой не е виновен за нашите страдания освен самите ние. Да, скъпи читателю, не ви се е сторило – ние, и само ние сме виновни за своите проблеми.

След като в миналото сме извършили лоши постъпки, ние сме принудени да се съобразим със законите на кармата, които ни изпращат страдания. Лошите събития понякога идват наведнъж – като възмездие, а друг път – едно по едно. И на нас ни се струва, че за всичко, което се случва, има някаква зла външна причина.

Ведите обаче твърдят, че само ние сме виновни за всички свои проблеми. Как е възможно да разберем това: пострадалият е виновен за това, че е пострадал? Много просто – страданията са дошли при него в резултат на неговите постъпки в миналото. В миналото този човек е нанасял обиди на другите. Но какви са тези сили, които реагират на греховете, извършени от нас в миналото и неочаквано ни карат да страдаме?

Ведите отговарят, че във Вселената има могъщи сили, които се наричат „гуни“ на материалната природата. И именно тези ни карат да страдаме в съответствие на нашата лоша карма. Те оказват влияние върху всички сфери на живота и дейността ни в съответствие на нашата съдба.

За да бъде тортата вкусна, всички компоненти в нея трябва да са разпределени равномерно. С разпределянето на всичко необходимо за добрата работа на Вселената се занимават гуните на материалната природа. Но най-вкусна ще бъде тортата, в която всички компоненти са обединени от единна вкусова хармония и образуват безупречна гама на вкуса. По същия начин и гуните създават хармонични условия за живот, като оказват общо въздействие върху всички процеси, които си приличат.

Гуните са могъщи и непреодолими сили, които пронизват цялата Вселена. Невъзможно е да преодолеем негативното влияние на гуните, без да променим собствената си представа за щастието. Но когато променим мирогледа си към по-благ (по-добър), ние започваме да вършим добри дела и така автоматично попадаме под позитивното влияние на гуните, тъй като тяхното негативно влияние изчезва само.

Ако ние преосмислим своето разбиране за щастието, успоредно с това, ще променим и векторът на силите, които ни въздействат и то без да прилагаме каквито и да било усилия. 

 

Законите на щастливия живот 2 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Желанията ни се материализират само ако има силна вяра в тяхното осъществяване

Всичко, за което мечтаем, можем да постигнем още днес!

Контролирай мислите си и ще бъдеш по-щастлив и успешен