Ако мислим и правим добро, то само ще идва при нас!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Нашите действия в миналото често са причината за това, което ни се случва в настоящето. За да избегнем страданието утре, е нужно да правим само добрини, започвайки от днес.

Често ние обвиняваме за своите проблеми някой друг, а не себе си. В умовете на хората отдавна се е загнездила представата, че тези, които ги обкръжават, се опитват да им навредят. Затова от стотици години се говори за такива неща като урочасване, клетва, проклятие и т.н.

Не само днес, но и в древността хората са се питали кой е виновен за проблемите им. Хората са усещали, че в това, което се случва, има някаква закономерност и че не може да бъде случайно това, върху един човек изведнъж да се струпат много нещастия. И винаги изглеждало, че е виновен някой друг, а не самия обект на страданията.

Ведите (древната мъдрост – бел.ред.) смятат, че никой не е виновен за нашите страдания освен самите ние. Да, скъпи читателю, не ви се е сторило – ние, и само ние сме виновни за своите проблеми.

След като в миналото сме извършили лоши постъпки, ние сме принудени да се съобразим със законите на кармата, които ни изпращат страдания. Лошите събития понякога идват наведнъж – като възмездие, а друг път – едно по едно. И на нас ни се струва, че за всичко, което се случва, има някаква зла външна причина.

Ведите обаче твърдят, че само ние сме виновни за всички свои проблеми. Как е възможно да разберем това: пострадалият е виновен за това, че е пострадал? Много просто – страданията са дошли при него в резултат на неговите постъпки в миналото. В миналото този човек е нанасял обиди на другите. Но какви са тези сили, които реагират на греховете, извършени от нас в миналото и неочаквано ни карат да страдаме?

Ведите отговарят, че във Вселената има могъщи сили, които се наричат „гуни“ на материалната природата. И именно тези ни карат да страдаме в съответствие на нашата лоша карма. Те оказват влияние върху всички сфери на живота и дейността ни в съответствие на нашата съдба.

За да бъде тортата вкусна, всички компоненти в нея трябва да са разпределени равномерно. С разпределянето на всичко необходимо за добрата работа на Вселената се занимават гуните на материалната природа. Но най-вкусна ще бъде тортата, в която всички компоненти са обединени от единна вкусова хармония и образуват безупречна гама на вкуса. По същия начин и гуните създават хармонични условия за живот, като оказват общо въздействие върху всички процеси, които си приличат.

Гуните са могъщи и непреодолими сили, които пронизват цялата Вселена. Невъзможно е да преодолеем негативното влияние на гуните, без да променим собствената си представа за щастието. Но когато променим мирогледа си към по-благ (по-добър), ние започваме да вършим добри дела и така автоматично попадаме под позитивното влияние на гуните, тъй като тяхното негативно влияние изчезва само.

Ако ние преосмислим своето разбиране за щастието, успоредно с това, ще променим и векторът на силите, които ни въздействат и то без да прилагаме каквито и да било усилия. 

 

Законите на щастливия живот 2 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Желанията ни се материализират само ако има силна вяра в тяхното осъществяване

Всичко, за което мечтаем, можем да постигнем още днес!

Контролирай мислите си и ще бъдеш по-щастлив и успешен

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си