Отговорите, които получаваме, зависят от това как задаваме въпросите си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Важно е въпросите, които отправяме към себе си, към нашата интуиция, да бъдат прецизни. В противен случай няма да получим правилния отговор.

Казват, че животът на всеки човек се свежда до един въпрос. Целият живот всъщност е изживяване на този въпрос, търсене на отговор, определяне на значението му за личността. Задачата на интуицията ни е да ни отведе то отговори на въпросите, които си задаваме. Задачата на разума и на сърцето е да формулират въпросите.

Никой освен нас не може да отговори на кардиналните въпроси за живота. В същото време не вярваме, че индивидуалното ни „аз“ може да отговори на нещо толкова елементарно като: „Къде си оставих ключовете от колата?“, „Как да укрепя връзката си с човека до мен?“ или „Кога ще се омъжа?“. Именно тези малки, незначителни на пръв поглед въпроси изграждат живота.

Изкуството да се задават въпроси

Внимавай какво си пожелаваш – може да се сбъдне. Перифразирайки тази древна мъдрост, можем да кажем: внимавайте какви въпроси задавате на своята интуиция, защото ще получите отговори именно на тях.

Едно от най-досадните неща в работата с компютър е обстоятелството, че той прави точно онова, което му се каже. С други думи, ако компютърът не работи както трябва, то е, защото подадените инструкции са били грешни. Същият принцип е валиден и по отношение на интуицията. Тя дава отговор на въпроса, който ѝ е бил зададен. Така че, ако искате да получите правилен отговор, трябва да се убедите, че сте задали правилния въпрос. 

Ние с лекота задаваме въпроси, които всъщност не сме искали да зададем. Да вземем един елементарен пример. Представете си, че сте в лошо настроение и първият въпрос, който си задавате, е: „Ще вали ли утре?“.

Отговорът непременно ще бъде утвърдителен (да): естествено, че все някъде ще вали!

Правилно зададеният въпрос съдържа половината отговор. Перифразирам древната мъдрост, която гласи, че правилно поставеният проблем е наполовина решен. Същото се отнася и за вашите въпроси. Разбирането на това, за което питате, разкрива голяма част от отговора.

И така, лош или зле зададен въпрос, е онзи, който се различава от въпроса, който сте възнамерявали да зададете. Той обикновено е неясен и може да се тълкува по няколко начина.

Прецизиране на двусмислени въпроси

Всички тези въпроси съдържат известна неяснота или са двусмислени. Отделете няколко минути, за да вникнете в причините за това, след което ги формулирайте по-точно:

  • Ще имам ли достатъчно пари?
  • Ще бъда ли щастлив/а?
  • Трябва ли да си сменя работата?
  • Ще имам ли деца?
  • Ще бъда ли щастлив/а?

Възможно е да контузите главата си – недай боже!, – което да ограничи значително способността ви да се тревожите и това да ви направи щастлив. Или да се превърнете в негодник – отново, недай боже!, – на когото не му пука за нищо, и пак ще бъдете щастлив.

Можете да прецизирате въпроса в следния вариант: „Ще се подреди ли животът ми както трябва?“, или „Как да направим живота си щастлив?“, или „Какво ми пречи да бъда щастлив?“.

Ако отговорът показва, че никога няма да бъдете щастлив, това означава, че въпросът оставя място за отговори от типа: „Не виждам как можете да бъдете щастлив, защото това би означавало да станете по-открит. Но също така би означавало да се почувствате и по-несигурен, по-незащитен, а вие се чувствате така и в момента, затова не сте щастлив“.

Практическа интуиция – Лора Дей, laura-day.com

Издателство: Бард,  bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Когато някой те привлича, слушай интуицията си! 

Мисията възможна: Да върнем младите към книгите

Колкото повече научаваме, толкова по-голяма става вярата ни