Към успеха се стига стъпка по стъпка…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси

снимка: lyquix.com

Ако не се осмелиш да излезеш от зоната си на комфорт и не направиш първата стъпка нагоре, никога няма да осъществиш мечтите си.

Победа над границите на нашата фантазия

Всяка победа в живота ни започва с това, че ние си я представяме. По този начин фантазията е движещата сила на победата. Или би могла да бъде, ако я насочим в правилната посока. Да активизираме представите си за постигането на една победа означава да познаваме процеса на дадено действие или начин на поведение. Затова може да послужи следният модел:

Първа фаза

Осъзнаваме едно желание.

Втора фаза

С помощта на фантазията си представяме, колко прекрасно би било, ако желанието ни се изпълни.

Трета фаза

В играта се включва така нареченият разум и внася колебания. Той излага възражения и сравнява желанието с досега натрупания опит.

Четвърта фаза

Предстои първото решение за два варианта на играта:

а) Фантазията ни представя как ще предизвикаме недоволството на нашето обкръжение и как ще нарушим всички условности и правила. Накрая отстъпваме, уплашени да прекрачим границите на опита и доброто поведение.

б) Представяме си, как прекрачваме границите и се впускаме в приключение, за което не можем да кажем как ще завърши, фантазията подробно и повторно ни рисува, че изпълняваме желанието си.

Пета фаза

Решаваме да изпълним желанието си и никога да не се съмняваме в победата… Границите между фантазията и така наречения разум са в същото време и граници между победата и поражението. Ето една типична конфронтация между разума и фантазията:

А казва на Б: „Ще се изкача на най-високата планина в света.“

Б недоверчиво отвръща: „Никога няма да успееш.“

А: „Защо не?“

Б: „Никога досега не си го правил.“

Да можем да си представим, че печелим една игра, която никога преди това не сме играли, не означава нищо друго, освен да използваме фантазията си, за да прекрачим границите на привидната сигурност в полето на неограничените възможности… Който иска да изкачи най- високата планина в света и никога не го е правил, изкачва най-напред петата по височина планина и си представя, че е изкачил най-високата. Той изкачва тази планина толкова често, че това вече не му струва никакво усилие. След това изкачва четвъртата по височина планина толкова пъти, че за него това вече не е проблем и си представя, че е изкачил най-високата. И така нататък. Така стъпка по стъпка той се справя с риска, като с помощта на фантазията проектира привидно невъзможното в сферата на възможното.

Резултатът: По този начин за победителя изкачването на всяка от петте планини се превръща в победа, докато след изкачването на втората по височина планина победата над най-високата е автоматична последица. Или казано по друг начин: При победата въз основа на целеустременото трениране на тялото и фантазията способностите на победителя съответстват напълно на съвършеното единство между цел, време и обстоятелства.

 

Как да побеждаваме, без да се борим – Йозеф Киршнер, bg.wikipedia.org

Издателство: Кибеа,  kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.