Да си смел означава да вървиш напред към препятствията, знаейки, че ще ги надскочиш

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да си смел не означава да действаш безразсъдно. Означава да се страхуваш, но да не позволяваш страхът да вземе контрол над теб.

Смелостта не е противоположност на отчаянието. Ние често ще сме изправяни пред отчаянието. Но смелостта не е липса на отчаяние; тя е по-скоро, способността да вървиш напред въпреки отчаянието.

Смелостта не бива да се бърка с безразсъдността. Може да се окаже, че това, което се маскира като смелост, е просто перчене, използвано за да компенсира несъзнавания страх на човека. Смелостта не е добродетел или ценност наред с другите индивидуални ценности, като любовта и верността. Тя е фундаментът, който е залегнал в основата и прави реални всички други добродетели и лични ценности. Без смелост нашата любов избледнява до проста зависимост. Без смелост нашата вярност се превръща в конформизъм.

Английската дума за смелост – courage – идва от същия корен като френската дума coeur, която означава „сърце“. Така че също като сърцето на човека, изпомпвайки кръв към неговите крака, ръце и мозък, дава възможност на всички други органи да функционират, така и смелостта прави възможни всички психологически добродетели. Без кураж другите ценности се спаружват до копие на добродетелта.

При човешките същества смелостта е необходима, за да направи възможни да бъдеш и да ставаш. Нужно е утвърждаване на Аза, решимост, за да добие Азът някаква автентичност. Това е различието между човешките същества и останалата част от природата. Ала един мъж или жена става наистина човек единствено чрез неговите или нейните избори и неговата или нейната решителност да се придържа към тях. Хората добиват стойност и достойнство чрез многобройните решения, които вземат всеки ден. Тези решения изискват кураж. Ето защо Паул Тилих (теолог и философ от немски произход – бел.ред.) определя куража като жизненоважен за нашето съществуване.

 

Смелостта да твориш – Роло Мей, webspace.ship.edu/cgboer/may.html

Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Смелостта не е отсъствие на страх. Смелост е да правиш това, от което те е страх

Ошо: Страхът не е нищо друго освен липса на любов

Ошо: Ако искаш да живееш, рискувай!