Ако простиш, ще се освободиш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Прощавай
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Когато простим, се освобождаваме от болезнената връзка с този, който ни е причинил страдание. Освобождаваме себе си. Освобождаваме и него. За да продължим напред.

Прощаваме на този, който е нарушил границите ни.

Нищо не очертава така ясно границите, както прошката. Да простим на някого, означава да го освободим от една примка, т.е. да се откажем от нещо, което той ни дължи. Когато не прощаваме на някого, това означава, че все още искаме нещо от него. И дори желанието ни да е отмъщение, то ни свързва с него завинаги.

Отказът ни да простим на някой член от нашето семейство е основната причина много хора да съжителстват с години, без да са се отделили от неправилно функциониращото си родно семейство. Те все още искат нещо от някого. Много по-добре да  получим благодат от Бога, който има какво да ни даде, и да простим на онези, които няма с какво да платят дълговете си. Това слага край на мъките ни, защото така изчезва желанието за отплата, която никога не идва, а „отлагано очакване изнемощява сърцето“ (Пр. 13:12).

Ако не простим, значи искаме нещо, което оскърбителят не е готов да ни даде, дори това да е само признание какво е сторил. Така го обвързваме със себе си, т.е. разрушаваме своите граници. Освободете се от онези взаимоотношения в семейството на родителите си, които не функционират правилно. Откъснете се и бъдете свободни.

Отговаряме, а не противодействаме

Когато противодействате, т.е. отвръщате на нечии думи или действия със същите средства (нещо като на удара – с удар), това означава, че вероятно имате проблем с границите. Ако някой е в състояние да накърни вашия свят само защото е казал или направил нещо, вие сте под негов контрол и границите ви са престъпени. Ако обаче отговорите, вие владеете положението, защото сте запазили правото си на избор.

Ако чувствате, че започвате да противодействате, отдръпнете се и се овладейте, за да не могат членовете на вашето семейство да ви принудят да кажете или извършите нещо, което не искате и което би нарушило независимостта ви. След като сте защитили границите си, направете най-добрия избор. Разликата между противодействието и отговора е във възможността за избор. Ако отвърнете със същото, другият ви контролира. Ако просто отговорите, вие владеете себе си.

 

Границите – д-р Хенри Клауд, drcloud.com д-р Джон Таузенд, cloudtownsend.com/about/dr-john-townsend

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си признаеш, че си сгрешил, означава първо сам да си простиш, за да продължиш напред

Като простим на хората, които са ни наранили, ние спираме да плащаме за несправедливостта, която ни се е случила

Да притежаваш сила значи да умееш да прощаваш. На другите. И на себе си