Щастието не е в това, което притежаваме, а това, което ни се случва всеки ден

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да си щастлив означава да знаеш какво е истинското щастие и да се стремиш към него. Защото то не е място, до което достигаме, а самото пътуване.

Животът не е лоша работа, но кога ще дойде щастието? Ведите смятат, че незабелязано дори за себе си, ние невинаги се стремим да станем още по-щастливи, дори когато сме удовлетворени от съдбата. Така сме устроени, че искаме щастието в живота ни непрекъснато да се увеличава, в противен случай се появява чувство на неудовлетвореност. Но какво представлява щастието? Всеки има свое разбиране за него. Ако това разбиране е неправилно, тогава след много усилия човек достига неправилно щастие. Нима в това е смисълът на човешкия живот? Затова, съгласете се, че е най-добре да тръгнем по пътя към щастието с изучаване на въпроса Какво представлява щастието?

На пръв поглед изглежда, че отговорът е очевиден.

Щастието – това е богатство, здраве, добра жена и деца, високоплатена работа, голям и уютен апартамент, елегантна кола, успех, слава, почит и уважение. Според Ведите всичко това е временно материално щастие. Но в стремежа си към материално щастие, хората често изпитват неудовлетвореност. Това е свързано с факта, че природата на човека не е материална, а духовна.  Ведите смятат, че в този свят успоредно с материалното щастие съществува и друго, принципно различно щастие – духовното.

Повечето хора мислят, че не съществува друго щастие, освен материалното. И ако кажа на някого, че това не е така, просто ще ми се изсмее. Но ако ние дълбоко сме убедени, че знаем в какво се състои щастието, тогава защо повечето хора са толкова нещастни дълбоко в душите си? „Сигурно няма постоянно щастие и то непрекъснато трябва да се редува със страданието“, казват хората. Ведите обаче въпреки всичко смятат, че съществува непреходно духовно щастие, чиято природа е вечна.

Духовното щастие притежава свойството да не се изпарява, а непрекъснато да се увеличава. То не е „тайна, скрита зад девет врати“, но просто е извън сферата на разбирането на повечето хора.

Как да постигнем духовното щастие? Като начало е необходимо да се постараем поне за малко да се откъснем от постоянните опити да решаваме материалните си проблеми, които поглъщат цялото ни свободно време. Но тогава кой ще ги решава? Духовното щастие защитава човека от непрекъснатия поток материални проблеми.

Духовното щастие никога не поражда неудовлетвореност и трудности. То решава всички материални проблеми. Духовното щастие не зависи от здравето на човека, от неговия  успех, финансово положение, пол или възраст. То непрекъснато нараства и постепенно прави човека сто пъти по-щастлив от всички материални радости, взети заедно.

„Извинявай, но е трудно да се повярва в това!“ – отново ми отговарят. Разбира се, че е трудно. Това е причината сега да има малко щастливи хора. Ако човек не само вяра в нещо, което е ценно, но дори не иска да го провери, той никога няма да може да се възползва от него и да получи благата му. Освен това при разумните хора вярата идва не от изслушването на възторжените отзиви на другите. Затова, за да постигнем духовно щастие, е необходимо сериозно и обмислено да използваме на практика всичко, което сме чули и прочели. Вярата се формира само въз основа на сериозно практическо изучаване. Щастието е най-скъпото нещо, което имаме. 

 

Законите на щастливия живот 2 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастието е в наши ръце. Трябва само да създаваме повече положителни мисли

Любовта е щастие, щастието е любов

Щастието не е място, където стигаш, а състояние, което създаваш