Наказанието – нещо, което правиш За детето, а не На детето!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Наказанието на детето е урок, който трябва да усвои, а не страдание, което ще го нарани физически и психически.

Преди години веднъж возих в колата си приятелско семейство. Тригодишната им дъщеря се държеше лошо, подскачаше нагоре-надолу и крещеше колкото глас имаше. Бях на път сериозно да се ядосам. Баща й най-накрая се обърна към нея: „Джесика, не се дръж така, защото ядосваш Лари.“

Спрях колата и казах: „Не, тя не трябва да се държи така, защото не е правилно! Няма нищо общо с мен, така че не ме въвличайте в ситуацията. Вместо това контролирайте детето си.“ След този случай те спряха да са приятели с нас. Не че ми липсваха особено.

Едни други приятели ни бяха на гости за вечеря наскоро. Те казаха на сина си, че ако не си изяде вечерята, Лари много щял да се ядоса. Веднага казах на момчето, че не е вярно и Лари няма да му се ядоса. После казах на родителите му да не ме въвличат, когато се опитват да накарат сина си да си изяде вечерята. Не е честно спрямо мен, нито спрямо детето.

Бащата каза: „Всичко, което върши работа, е добро!“ Не. Не всичко, което върши работа, е добро. Важно е да използвате правилните инструменти във всяка ситуация. Родители, които използват каквото им попадне, просто са мързеливи.

Не използвай някой друг като извинение за поведението на децата си.

Правилата на Лари за наказанията

Постоянство

Ако днес нещо не е правилно, утре също се смята за неправилно. Погрешното си е погрешно винаги и трябва да има последици, независимо дали си уморен, разстроен или зает. Може да не ти остане време да идеш до магазина, но винаги трябва да ти остава време да обърнеш внимание на неправилното поведение.

Не наказвай, когато си ядосан

Това е трудно, но се опитай! Децата могат да те подлудят и да те разстроят до степен, в която не можеш да мислиш рационално. Но не ги наказвай, когато си в това състояние, защото после може да съжаляваш за постъпката си.

Ако да се ядосаш, е най-доброто, което можеш да направиш в даден случай, ядосай се, но изчакай, преди да наложиш наказание. Дори в съда дават известно време за изчакване между решението, че някой е виновен, и обвиняването на присъдата му. Ти също имаш нужда от време, за да се успокоиш и да наложиш правилното наказание, което ще научи детето на урока, който ти искаш.

Нека наказанието отговаря на провинението

Да забраниш на детето да излиза цяла седмица, защото е разсипало млякото по време на игра, е тъпо и прекалено. Първо, трябва да се успокоиш до степен, в която си готов да наложиш подходящото наказание. Мисли преди да наказваш, и използвай подходящия инструмент – този, който отговаря на провинението.

Изслушай версията на детето си

Така му показваш, че го уважаваш и оставаш разумен независимо от ситуацията. Даваш му важен пример, а и можеш да вникнеш по-добре в поведението му и да разбереш  какво го мотивира. Това ще ти позволи не само да се справиш с лошото поведение, а и да спечелиш време, в което да обмислиш какво наказание да наложиш.

Наказвай поведението, не детето

Когато детето прави беля, това не значи, че е лошо, а че е направило нещо лошо. Не унижавай детето си и не му казвай, че е лошо. Вместо това работи над поведението му.

Мери си приказките

Точно така, внимавай какво говориш. Трудно е да поправиш вредата от думите, които казваш, когато си ядосан. Запомни – това е твоето дете и ти го обичаш, нищо, че не ти харесва това, което е направило. Нали все пак искаш да поддържаш връзка с него през целия си живот. Твърде често се случва тази връзка да се бъде нарушена заради нещо глупаво, което си казал, когато си бил ядосан.

Помни на чия страна си, напомняй го на детето си

Ти си на негова страна. Целта ти е да му наложиш наказание, което ще му помогне да се научи и ще промени поведението му към по-добро. Нали искаш детето ти да бъде по-добър човек. Трябва да си сигурен, че наказанието, което му налагаш, съдържа урока, който искаш да научи.

Не се извинявай за наказанията

Ти си родителят. Ти си авторитетът. Ти си главнокомандващият. Ти си възрастният. Ти знаеш кое е най-доброто. Ти си определил правилата, а детето ти ги е нарушило. Което значи, че няма за какво да се извиняваш, когато налагаш подходящо и добре обмислено наказание.

 

Детето ти е страхотно! Ти не ставаш! – Лари Уингет, larrywinget.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Твоите деца не са твои деца. Те са рожба на зова на живота…

Да приемем децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!

Децата – доказателство от Вселената и Бог, че безкрайната любов наистина съществува