Ако опознаем добре себе си, толкова по-успешен ще бъде животът ни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Само ако познаваме добре себе си можем да постигнем успех във всяка една област от живота.

Деведесет процента от бедите на света идват от това, че хората не познават себе си, способностите си, слабите си страни и дори истинските си добродетели. Повечето от нас изживяват почти целия си живот напълно непознати за самите себе си.

Да „разчитаме“ на себе си

Във Вманиаченото общество препускаме напред и забравяме. Ставаме така привично хиперактивни, че забравяме как да останем неподвижни, как да се отпуснем и да се настроим към истинските си чувства. Забравяме как да „разчитаме“ себе си. Имаме безкрайни списъци с ПИН-кодове и пароли за най-различни сметки и клубове, но нямаме истински достъп и връзка с истинското си аз. Толкова сме наситени с все по-високи изисквания на живота си, че забравяме как да бъдем себеосъзнати, как да насочваме погледа си навътре и да оставаме верни на себе си. Например, за да бъдем добри в работата си, често ни се налага да се превърнем в човек, който предпочитаме да не бъдем.

Кой съм аз?

Себепознанието е един от основните ключове към интелигентността на успеха. То е много по-важно от твоето IQ, CV, препоръката, която си получил от последното си работно място. Колкото по-добре познаваш себе си – какво цениш, какво те вдъхновява, какъв тип човек си – толкова по-ефективно ще живееш, работиш и общуваш с другите.

Себепознанието е перлата в короната на успеха. То ти позволява да си насочен навътре, да се допитваш до себе си и да си верен на себе си.

Без себепознание не може да има автентичен успех, автентично щастие и автентичен живот. Ако не знаеш кой си, как можеш да знаеш какво наистина е успехът? Без себепознание можеш да прекараш живота си в преследване на чужди дефиниции за успех и да загърбиш своя успех. Ако не е верен на себе си, ако не се придържа към основните си ценности и не се вслушва във вродената си мъдрост, и най-реализираният човек не се чувства успял и има усещането, че нещо липсва.

Въпросите, които задаваме към себе си, накрая осветяват целия свят и се превръщат в нашия прозорец към живота на другите.

 

Успявай интелигентно –  Робърт Холдън, robertholden.org

Издателство: Сребърно звънче,srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Човекът, който дава най-доброто от себе си, никога не търпи поражение

Ако наистина искаш да успееш, със сигурност ще успееш!

Основната разлика между силните и слабите, между великите и дребните, е енергията