Ако не се чувстваме обичани, сме склонни да нараняваме без причина

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Отношенията с хората около нас са двупосочни. Каквото изразяваме, това и получаваме.

Едно и също нещо ли са любовта и уважението?

Много съпруги ми казват: „Любовта и уважението са едно и също нещо“. Аз им отвръщам: „Не, не са и Вие знаете, че не са. Например, Вие уважавате своя началник. Но не го обичате.“

Имал съм случаи, когато по време на брачни консултации със семейни двойки съпругата с готовност споделя пред седящия до нея свой съпруг: „Обичам съпруга си, но не изпитвам уважение към него“. Но когато обърна наопаки това твърдение и запитам тези съпруги как биха се чувствали, ако чуят съпругът им да казва „уважавам те, но не те обичам“, те са ужасени. И възкликват: „Ще бъда смазана“.

Средностатистическата жена ще настръхне, ако чуе: „Уважавам те, но не те обичам“. Това е табу! Тя ще сметне съпруга си за крайно неспособно на любов човешко същество. Но същата тази жена неохотно казва на съпруга си: „Обичам те, но не те уважавам“.

Това, което тази жена не проумява е, че съпругът  е точно толкова смазан от това нейно твърдение, че на него също ще му отнеме „цяла вечност“, за да „се съвземе“ от него. Изводът е, че съпрузите и съпругите имат нужди, които са наистина еднакво големи. Тя се нуждае от безусловна любов, а той от безусловно уважение.

Много по-лесно е да видиш какво ти причинява ближния, отколкото да видиш какво му причиняваш ти на него

За да се изпълни със смисъл и да проработи във всеки тип отношения връзката любов-уважение, най-вече съпругата трябва да овладее емоциите си, свързани с това, че съпругът трябва да заслужи уважението ѝ. Когато тези съпруги не се чувстват обичани, често се опитват да подобрят положението, давайки още повече любов. И това е естествено. Но когато те не се чувстват обичани, на тях им е трудно да проявят уважение. А това не е естествено. Те не проявяват уважение, макар всъщност да не искат да е така. Те просто реагират на заложените в тях чувства.

Разбира се, всичко това е общ проблем. Когато се чувстват неуважени, мъжете  лесно могат да престанат да виждат в сърцето на любимата. Лесно е да започнеш да не проявяваш нежни чувства на привързаност, когато ти се струва, че към теб се отнасят без уважение.

Затова, мъже, обичайте съпругата си. Винаги се опитвайте да видите какво се крие дълбоко в сърцето ѝ. Нейните критики често изобщо не са израз на презрение, а просто начин да помоли да бъде обичана. Когато съпругът е в състояние да изтълкува правилно това послание и да отвърне с разбиране, той ще изпита радостта от справедливия и хармоничен подход към брака и неговите нежни чувства на привързаност ще се върнат обратно към него. 

 

Любов и уважение – д-р Емерсън Егерих, loveandrespect.com/about-us

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Обичай се, макар да си съвършено несъвършен

Защо сродните души са наши учители, но не и наши спътници?

Елизабет Гилбърт: Хубаво е да имаш разбито сърце. Това означава, че си се опитал