Всяка грешка, която децата правят, е една стъпка напред към тяхното порастване

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всяка грешка е ценен урок, без който няма как да пораснем.

Как да станеш успешен? С правилните решения. Как да се научиш да вземаш добри решения? С лоши решения.

Ето как действат нещата. Като родители, ние даваме всичко от себе си, за да предпазим децата си от лоши решения. Все пак сме по-умни, минали сме вече през това и искаме да спестим на децата си болката от вземането на лоши решения. И въпреки това лошите решения си остават най-добрият учител. Спри да предпазваш децата си от всички неправилни решения. Остави ги да сгрешат. Докато грешката, която са напът да направят, не застрашава живота им и не води до трайни последствия, остави децата си да губят и да се прецакват. Остави ги да се прецакват в по-дребни ситуации, където последствията не са фатални, така че да се научат да не допускат същата грешка.

Когато вземат погрешно решение и резултатът не е това, което са очаквали, не им казвай: „Казах ти.“ Правиш ли го често, скоро ще престанат да те държат в течение за решенията, които вземат. Остави ги да изпитат болката и когато настъпи подходящият момент, поговори с тях за случилото се. Попитай ги дали са научили нещо. Обясни им целия процес по вземане на решения, усещането за разочарование или радост от взетото решение, обсъди с тях какво са научили. Взимането на лоши решения не е проблем, освен ако не пускаш урока от тези решения покрай ушите си. Това е голяма загуба.

Някои деца заучават неспособността да вземат решения от своите родители. Те гледат как родители се колебаят, притесняват , мислят и премислят, докато в крайна сметка се окажат зациклили в анализа. По мое мнение това е по-лошо от вземането на решение, което после излиза неправилно.

На всекиго се случва да се колебае прекалено дълго, преди да вземе решение. Много често нямаме достатъчно време да съберем информацията, да анализираме, да пресметнем и претеглим всички „за“ и „против“ – всичко необходимо за едно бавно и информирано решение.

Винаги съм учил децата си на мислене тип „Първо вземаш решение, а после, ако се наложи, го поправяш“. Тоест вземаш решението и го прилагаш в действие. Понякога ще трябва да положиш допълнително усилия, за да направиш решението си правилно, но при всички положения е по-добре отколкото да си стоиш без решение.

Позволявай на децата си да вземат решения сами от най-ранна детска възраст. Нека сами избират как да се обличат. Нека детето ти има свободата да вземе решенията за неща, които не са от огромно значение. Това им дава усещане за контрол над собствения им живот. Добре е за тях. Когато пораснат, ще вземат решения с повече тежест и значение. Твоята роля ще е да ги напътстваш или съветваш, но не и да правиш всичко вместо тях. Решенията трябва да са техни, последствията – също. Този урок ще им е от полза като пораснат.

 

Детето ти е страхотно! Ти не ставаш! – Лари Уингет, larrywinget.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Твоите деца не са твои деца. Те са рожба на зова на живота…

Да приемем децата такива, каквито са, означава да ги обичаме истински!

Наказанието – нещо, което правиш За детето, а не На детето!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си