Без граници няма съзнание. Без съзнание няма уроци. А без уроци няма израстване…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Границата – начин да открием себе си. Но и начин да превъзмогнем собствените си ограничения. 

Човешкото съзнание е отличителната черта на нашето съществуване; без ограниченията ние никога нямаше да го развием. Съзнанието е чувството, което възниква от напрежението между възможностите и ограниченията. Децата започват да съзнават границите си, щом усетят топката като нещо различно от самите тях; за тях майката е ограничаващ фактор, защото не ги кърми всеки път, когато плачат за храна. Чрез много такива ограничаващи преживявания те се учат да развиват  способността да разграничават себе си от другите и от предметите и да отлагат удовлетворението. Ако в това нямаше никакви граници, нямаше да има никакво съзнание. 

Не е случайно, че еврейският мит, който бележи началото на човешкото съзнание – Адам и Ева в Райската градина – е описан в контекста на един бунт. Съзнанието се ражда в борбата срещу едно ограничение, което тук е представено като заповед. Минаването отвъд поставената от Яхве граница впоследствие е наказано чрез придобиването на други граници, които действат отвътре и човешкото същество – тревожност, чувство за отчуждение и вина. Ала от това бунтарско преживяване произлизат и ценни качества – чувството за лична отговорност и най-важното, породената от самотата възможност за човешка любов. Заставащите срещу човешката личност граници всъщност се оказват експанзивни. Така, че ограничението и експанзията вървят ръка за ръка.

Алфред Адлер предполагаше, че цивилизацията е произлязла от нашите физически ограничения или от това, което Адлер наричаше нископоставеност. Ако се сравнява зъб със зъб и лапа с лапа, мъжете и жените са по-нископоставени от дивите животни. В борбата срещу тези ограничения за тяхното оцеляване, човешките същества са развили своята интелигентност.

Смелостта да твориш – Роло Мей, webspace.ship.edu/cgboer/may.html

Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Ако простиш, ще се освободиш…

Да притежаваш сила значи да умееш да прощаваш. На другите. И на себе си.

Ако се нуждаеш от подкрепа или прегръдка – просто го кажи!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си