Да си приятел означава да си зависимо (не)зависим

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Приятелството е свобода. Свободата да бъдеш привързан към друго човешко същество, с което сте толкова различни, и същевременно – така еднакви.

Учим се да бъдем свободни и отговорни в любовта , а не да обичаме от чувство на вина

Най-стабилни са границите, изградени с любов. Онзи, който винаги е в положение на отбрана, губи свободата и възможността да обича. Да си изградим граници в никакъв случай не означава да престанем да обичаме. Напротив, те ни дават възможност да обичаме свободно. Себеотрицанието и саможертвата в името на другите безусловно са нещо добро, но се нуждаем от граници, за да бъдем способни на този избор.

Ако се посвещаваме съзнателно, това ще увеличи свободата ни. Понякога хората, които в момента изграждат своите граници, смятат, че да направиш услуга на някого означава да го поставиш в зависимост. Това е абсолютно невярно. Когато решението ни да вършим добро е взето напълно свободно, то само укрепва нашите граници. Зависимият човек не може да прави добро. Той само помага на злото, защото изпитва страх.

Границите и приятелите

Приятелство. Тази дума извиква във въображението обич, привързаност и взаимно привличане между двама души. Приятелите осмислят живота ни. Най-нещастни са онези от нас, които приключват земния си път без някой наистина да ги е познавал и обичал.

Приятелството е широко понятие. По-голяма част от взаимоотношенията ни с другите са свързани с него. Но сега нека определим приятелството не като любовна връзка или делови отношения с взаимна изгода, а като привързаност.

С други думи, нека изключим контакти свързани с общи задачи, работи или служене, и да разбираме приятелството като отношение между двама души, които искат да са заедно заради тях самите.

Граничните конфликти между приятели имат най-различни форми и проявления. За да вникнем в проблемите, нека разгледаме няколко конфликта и как те могат да бъдат разрешени с помощта на границите.

Първи конфликт: Между двама души, които са отстъпчиви

В някои отношения това е голямо приятелство, а в други е ужасно. В резултат на своята отстъпчивост никой от двамата приятели не върши онова, което действително иска. Всеки се страхува да каже на другия истината за своите желания, мнения и позиции.

Втори конфликт: Между отстъпчивия и агресивния властен човек

Конфликтът между отстъпчив и агресивен властен характер се забелязва най-лесно. Симптомите са класически. Единият винаги се съгласява и това го кара да се чувства потиснат и унизен. Властният пък се дразни от непрекъснатите натяквания на приятеля си.

Тъй като в подобни случаи именно отстъпчивия се чувства нещастен, той трябва да предприеме нещо. Трябва например да потърси подкрепа от определена група от хора, които ще му помогнат да стабилизира своите граници.

Тези и много други конфликти  между приятели са трудни са решаване, тъй като единствената нишка между двамата приятели е привързаността, която изпитват един към друг. Няма годежен пръстен. Няма трудов договор. Само приятелство, което често изглежда толкова крехко, че има опасност да се разпадне.

 

Границите – д-р Хенри Клауд, drcloud.com д-р Джон Таузенд, cloudtownsend.com/about/dr-john-townsend

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си признаеш, че си сгрешил, означава първо сам да си простиш, за да продължиш напред

Като простим на хората, които са ни наранили, ние спираме да плащаме за несправедливостта, която ни се е случила

Да притежаваш сила значи да умееш да прощаваш. На другите. И на себе си