Научете децата си как успешно да управляват времето си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Господар на времето си е този, който успява да запълни всяка секунда от него с полезни дейности, превръщащи се в красиви спомени.

Децата трябва да се научат да използват правилно времето си. Понякога моите деца се пазарят, за да гледат първо телевизия, а после да приготвят домашните си. Ако не беше възможно да се запише телевизионното предаване на някакво устройство, аз им разрешавах да направят своя избор. Но също така им напомнях, че когато дойде време за лягане, ако домашното им не е готово – няма приказка за „лека нощ“ и не търпях никакви възражения по въпроса. Ако те следваха тези правила и не мърмореха, понякога аз се промъквах в спалнята им и им разказвах съкратен вариант на приказката, за да ги възнаградя за доброто поведение. Но също така правех уговорката, че няма да постъпвам по този начин всеки път, така че те не бива да разчитат на това.

Стратегията ми беше да ги награждавам, когато са имали особено добро държание през целия ден, тъй като това не се случваше особено често. Също така им посочвах последиците от недоброто поведение. След известно време децата започнаха да осъзнават, че както доброто, така и лошото поведение имат своите последици. Например, когато се бяха карали помежду си , те получаваха по-кратки приказки.

Ако вашите деца имат някакви домакински задължения, домашна работа или други отговорности, които трябва да довършат – бъдете сигурни, че сте ги предупредили достатъчно дълго преди това, за да успеят да приключат навреме.

Предложението ми е да им направите няколко напомняния, за да ги подсетите. Твърде лесно е за децата да загубят представа за времето, особено ако са уморени или развълнувани от нещо. Времето е повече понятие на възрастните и аз вярвам, че зависи от родителите дали ще помогнат на децата да станат чувствителни към него, без да изпадат в крайности.

Времето може да бъде наш приятел, ако се научим да осъзнаваме хода му. За щастие, това умение може да се придобие. Осъзнаването на времето е повече умение на лявото полукълбо. По-креативните хора, с по-силна дясна половина на мозъка, обикновено се справят по-зле с проследяването на времето. Бебетата знаят единствено, че са гладни, че им се спи или са подмокрени. В по-голямата си част тези неща нямат нищо общо с времето. Бебетата  просто не го осъзнават. Научаването на това колко дълго траят 10 минути, изисква практика.

Идеята ми е, че трябва внимателно да напомняте на детето, че времето тече. Можете да опитате да им засечете времето, когато вършат някоя полезна работа като метене и бърсане на прах например. Казвате им, че едното или другото трябва да им отнеме не повече от 5 минути. Ако децата трябва да си вземат душ или вана, това също отнема време. Ако тези дейности продължават например 22 минути, трябва да бъдете сигурни, че всички други задължения, както и личната хигиена – са приключили до времето на приказката. Ако децата ви имат навик да казват молитви, вие решете дали те да бъдат казвани преди или след приказката. (Аз бих ви препоръчал да го правят преди. Тогава те могат да се молят за по-страхотна фабула!). Ако трябва да пият вода, нека това да бъде направено, преди историята да започне.

Самото разказване на приказката трябва да има гъвкави времеви рамки. Например, лягането в леглата трябва да става в 8,30 ч. , а историята да приключва в 8,45 ч. или нещо такова. Зависи от детето да се научи да започва дейностите по тоалета си, когато му се каже – в противен случай приказката ще бъде по-кратка. Казано по-просто – децата трябва да се научат ДА УПРАВЛЯВАТ ВРЕМЕТО СИ, за да получат максимално дълга приказка, защото около 8,45 ч. разказването ще е приключило, независимо дали историята е продължила 15, или само 2 минути.

Детето не бива да бъда  наказвано за обстоятелства, създавани от възрастните или случайността. На децата трябва да се дава възможността да изберат дали да продължат дейността, която са започнали и като следствие – да получат по-кратка история. Какъвто и избор да направят, нека се придържат към него. Те трябва да се научат, че решенията им си имат своите последствия.
Човек, който създава у децата си трудови навици, им осигурява по-добро бъдеще, отколкото, ако им даде богатство.

 

Измисли приказки за лека нощ – Рони Коул, hayhouse.co.uk/authorbio/ronnie-m-cole

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Думите – мощно средство за въздействие и случване на бъдещето

Тези думи ще ви помогнат да изчистите своето подсъзнание от страховете си

Да приемеш не значи да се примиряваш. Значи да осъзнаваш!