Колкото повече се свързваме с хората около себе си, толкова повече ценни уроци научаваме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Важно за постигането на успеха е да бъдеш самостоятелен. Но още по-важно е да се учиш от другите. Само така ще надскочиш себе си.

От ранна възраст учим децата да казват с гордост „направих го сам“. Историите за детството ни са пълни с „първи пъти“. Например, когато за пръв път сме направили няколко крачки сами, облекли сме се сами, използвали сме тоалетната сами, карали сме колело сами, отишли сме до училище сами и т.н. Възрастните са ни поздравявали за тези важни успехи. Раст  и научаването да бъдем самостоятелни е давало нужната сила и увереност да го правим.

Да бъдеш самостоятелен често е жизнено важно за успеха качество. То ни учи да търсим смелост и талант дълбоко в себе си, подхранва дисциплината и личната издръжливост, помага ни да поемем отговорност за живота си. Въпреки това твърде голямата самостоятелност може да бъде пречка за успеха. Хората, които страдат от „Синдрома на самотника“, не умеят да молят за помощ. Те са слепи за възможностите да получат подкрепа. Възпира ги неспособността им да превъзмогнат себе си. За успеха са нужни както решителност и твърдост, така и възможност да позволяваш на другите да ти помагат и да те вдъхновяват.

Микеланджело бил лют съперник на Леонардо да Винчи – художник, музикант, инженер, ботаник и най-великият изобретател, живял някога. Джорджо Васари, автора на книгата „Животът на художниците“, казва за Леонардо: „Понякога небесата ни изпращат същества, които дават израз не само на човешкото, но и на божественото, за да може като се учим от тях и следваме примера им, умът и най-висшият интелект да могат да се доближат до най-високите небесни сфери.“

Леонардо е казал: „Искам да правя чудеса.“ Той заявил, че „е възможно да постигнеш познание за всяко нещо“. Неговото въображение било смайващо, а разнообразието на талантите му – невъобразимо. Леонардо бил единствен по рода си. Както и Микеланджело, той също имал велики учители.

Леонардо с право може да бъде наречен „пионер“, „неповторим“, „оригинален“ и „ненадминат“. Разнообразието на откритията и изобретенията му е невъобразимо. Но ключът към неговия успех преди всичко е безграничната му осъзнатост за връзката между всички неща. Мисля, че Леонардо е бил един от най-свързаните хора, живели някога. Геният му произлизал не от неговата независимост от останалите хора, а от свързването му с тях. Той се учел от всички, които срещал, смятал природата за свое училище и приемал Бог за свой учител. Позволявал на всичко да го докосне и вдъхнови.

Майкъл Гелб, автор на „Как да мислим като Леонардо да Винчи“, говори за разбирането на Леонардо за взаимосвързаността на всички неща. Той описва Леонардо като първия представител на системния подход в мисленето и пише: „През 1980 г., Бом заявява: „Всичко обхваща всичко.“ Пет века по-рано Леонардо твърди: „Всичко идва от всичко, всичко е направено от всичко и всичко се завръща във всичко…„.

 

Успявай интелигентно –  Робърт Холдън, robertholden.org

Издателство: Сребърно звънче,srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Човекът, който дава най-доброто от себе си, никога не търпи поражение

Ако наистина искаш да успееш, със сигурност ще успееш!

Основната разлика между силните и слабите, между великите и дребните, е енергията