За да се справим с нещастието, трябва първо да открием какво го е причинило

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не трябва да се сърдим, че нещо в живота ни не е както трябва. Трябва да предприемем решаващата стъпка и да променим ситуацията към по-добра.

За да променим живота си, следва първо да признаем, че понастоящем обстоятелствата около нас са неудовлетворителни. Желанието да последваме някой от духовните пътища за вътрешна промяна ще възникне единствено когато осмислим нищетата на състоянието, което стои зад това неудовлетворение и в което пребиваваме. Ако бяхте доволни и щастливи от живота си, нямаше да имаме особена причина да търсим промяна. Затова и Буда започва своето учение с първата благородна истина и посочва страданието като действително състояние на нашето съществуване.

Признанието на злощастното ни положение естествено навежда на въпроса за причината, довела до него. Втора благородна истина обяснява корените на нашето състояние на страдание. Според будисткия възглед несгодите в цикъла на битийните ни превъплъщения са причинени от нашите болезнени страсти, които ни подтикват към себични деяния. От своя страна крайно егоистичните дела ни навличат неволя и наклонност да повтаряме лишените от добродетелност постъпки, като с това единствено задълбочаваме собственото си злощастие.

Подобна трагична поредица от събития, натрупана в продължение на много прераждания, е провокирана от наши действия, внушени от представата за „мен“ като същина на битието ни. От това себевъзприемане следва прекомерната привързаност към аза, която ни мотивира да търсим удовлетворение на себичните си подтици по всевъзможни начини и да се защитаваме от всяко предизвикателство към собственото си задоволство. Следователно, търсим зачатъка на злощастието си в разнородни причини – физически, словесни и най-вече мисловни действия, – които произтичат от вкопчването ни в някаква същностна азовост. 

Ако можеше да бъде постигнато, съзнанието, че тази азовост в действителност не съществува, естествено би възпряло себичното ни поведение и вътрешно присъщата ни наклонност да постъпваме по начини, които ни навличат по-нататъшни злощастия. Посредством третата благородна истина Буда ни учи, че всички страдания ще бъдат преустановени, когато отстраним причината за тях.

Склонността ни да се вкопчваме в някаква представа за себе си и да ценим висока тази представа е  дълбоко вкоренен в битието ни навик. За да внесем и най-малката промяна в подобно привидно поведение, е нужна продължителна подготовка. А край на въвлечеността си в самсара ще сложим след множество прераждания, посветени на усърдна практика. Посредством четвъртата благородна истина Буда ни показва начините, чрез които следва да се посветим на подготовката, че да се избавим от самсара.

Както вече споменах, последователят на будизма се стреми към свобода от злощастието на самсара, като заличава причината за нея – изначалното си невежество относно отсъствие на свойствено самостойно битие във всичко възприемано от нас. Ние сме въвлечени в повтарящите се прераждания посредством това невежество, доколкото то ни причинява злощастия като привързаност, неприязън, гордост и ревност. Именно привързаността, натрапена ни от нашите злощастия, е онова, което се стремим да преустановим.

 

Проникновен ум – Далай Лама

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

Когато споделяш своите болезнени чувства и проблеми, тяхната сила намалява и ставаш по-силен и способен!

Тайната на щастието: да виждаш красотата около себе си!