За да сме по-добри и по-щастливи, трябва да се съсредоточим върху доброто!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

За да ни се случват хубави неща, трябва да погледнем от добрата страна без значение колко ни е трудно понякога.

Злото е отсъствие на истинска радост. Точно в това е естеството му. Бихте ли казали иначе, че тигърът извършва зло, когато убива плячката си? В природата на тигъра, дадена му от Бога, е заложено да убива. Природните закони са безпристрастни.

За зло можем да говорим, когато е налице потенциал за постигане на вътрешна радост. Всичко, което ни разделя от това божествено състояние, е зло за нас, защото отдалечава съзнанието ни от истинската ни същност и от истинските ни желания.

Затова и свещените книги забраняват похотта например и гордостта. Божиите заповеди са за добруването на човека, не за удоволствие на Бога! Те предупреждават наивните, че дори някои нагласи и действия да изглеждат на пръв поглед пълноценни, крайният резултат за всички, които се впускат в тях, е не щастие, а болка.

Търсещите щастие трябва да избягват влиянието на лошите навици, които водят до злодеяния. Рано или късно злодеянията произвеждат нещастие.

Повтарянето на няколко акта на слабост създава навик за слабост. Повечето хора позволяват на навиците за слабост или провал, които сами са си създали, да ги поробят. Можете да се спасите, ако сте взели решение да живеете по друг начин, но решението ви да се борите с лошите навици трябва да устои докрай – до постигането на успех.

Днес представлявате това, което сте направили от себе си в миналото. Вие сами, с помощта на тайните, невидими следи на днешните си постъпки.

Вие сами, чрез закона на причините и следствията, който управлява проявите ви, сте присъдили собственото си наказание или награда. Навярно много сте страдали. Вече е време да се освободите от затвора на собствените си вредни действия от миналото. И тъй като вие сте съдията, нито страданието, нито бедността, нито невежеството могат да ви задържат в затвора си, ако сте готови да се освободите.

Избягвайте негативни думи. Защо да гледате в канавката, когато сте заобиколени от красота? Дори да ме въведете в най-съвършената стая на света, ако поискам, мога да ѝ намеря недостатъци. Но защо ще искам такова нещо? Защо да не се радвам на красотата ѝ?

Ако гледаме само лошото, губим представа за доброто. Лекарите казват, че през телата ни преминават милиони ужасни бацили. Но понеже не знаем за тяхното съществуване, те имат много по-малка власт да ни навредят, отколкото ако усещахме присъствието им и се тревожехме.

Когато твърде дълго се взираме в отрицателната страна на нещата, самите ние придобиваме отрицателни качества. Ако се съсредоточим върху доброто, ставаме по-добри.

 

Как да бъдем щастливи? – Парамаханса Йогананда

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Щастието не е това, което притежаваме, а това, което ни се случва всеки ден

Здравето и щастието идват, когато се научим да балансираме случващото се в душата ни

Колкото повече се свързваме с хората около себе си, толкова повече ценни уроци научаваме