От нашия ум зависи какъв ще бъде света около нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всичко, което ни се случва, първо се е случило в ума ни.

Умът има фина материална природа. Той управлява дейността на всички чувства и сетива и освен това може да възприема обкръжаващия го свят сам, независимо от тях. Затова наричат ума единадесетото чувство (сетиво). Умът контролира всички функции на организма и целият ни живот протича вътре в ума: ние възприемаме света, който ни заобикаля, през неговата призма.

Като фин материален елемент, умът зависи от разума. Умът формира своята структура в зависимост от нашите желания и постъпки. Така се появява финото тяло на ума. На нас ни е много трудно да повярваме, че умът съществува реално, тъй като в училище не сме изучавали предмети, които разглеждат дейността на финото тяло.

Нито казваме, че „този човек е умен“ или „не е умен“ и често имаме предвид нещо абстрактно и променливо. Днес ние казваме за един човек, че е умен, а утре го наричаме глупак. А финото тяло на ума всъщност не е нещо, което е толкова променливо. Финото тяло на умра се състои от характера.

Всичко живо в този свят има своя неповторим характер. Наличието на характер у живите същества издава съществуването на ум в строежа на техните фини тела. Точно посредством дейността на финото тяло на ума се проявява характера на живите същества. По никакъв друг начин.

Характерът бива добър и лош. Растенията, които имат лош характер, с растежа си причиняват вреда на растенията, които ги заобикалят. Освен това плодовете на растенията с лош характер са отровни, докато растенията, които имат добър характер, влияят благоприятно върху здравето и техните плодове стават за ядене.

Същото може да се каже и за човека. Ако характера на човека се е пречистил от користта, умът му също е чист. Затова за такъв човек ние казваме, че „има добър характер“, с други думи – той не създава безпокойства на никого. 

Финото тяло на ума, което се състои от характера, има реални сетива, с помощта на които то не само приема информация от околния свят, но също така и му въздейства навън. Умът сякаш опипва света, който го заобикаля, с помощта на тънки, невидими за окото сетива. Сетивата ни дават възможността да контактуваме със света наоколо и Ведите казват, че ние живеем именно във финото тяло на ума. 

С други думи всичко, което се случва с нас, се случва във финото тяло на ума. Ние взаимодействаме с околния свят с помощта на сетивата. Сетивата – това са пипалцата на финото тяло на ума, тяхното влияние може да простира на всякакво разстояние. Лесно можем да се убедим в това с помощта на много прости опити. Ако ние гледаме втренчено някого в тила, този човек обикновено реагира на това по един или друг начин. Мнозина възприемат погледа като топлина или, както още се казва – „чувстват погледа“. Има и по-прост пример: Вие пътувате с кола и гледате някого, той се обръща и веднага ви поглежда в очите. Имали сте случай в живота, когато някой се обръща и неочаквано ви поглежда право в очите, сякаш той се е обърнал точно затова?

 

Законите на щастливия живот 3 – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако фокусираме ума си върху това, което искаме, то непременно ще се случи

Думите, които използваме, определят нашия живот

Само който умее да обича истински, живее истински