Да си щастлив означава да присъстваш в настоящия миг

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всеки миг от живота ни заслужава внимание. Защото животът е низ от мигове, всеки от които с важно значение за нас.

Хюга предполага и присъствие в момента. Тя е силно обвързана с преживяването и оценяването на настоящия миг. 

Докато бяхме на онази къмпинг ваканция, ние не искахме да бъдем на което и да е друго място в онзи момент. Нямахме достъп до интернет, не проверявахме електронните си пощи, не носехме телефони. Заобикаляше ни само природата и в приятелска компания можехме да се отпуснем напълно и да се насладим на момента. 

Всяко лято ходя на плаване с моя най-добър приятел и неговия баща. Малко са нещата, които да ми харесват повече от това да стоя на руля под белите платна и синьото небе и да слушам музиката, която гърми от долната палуба. Най-хюга моментите по време на тези плавания се случват, когато акостираме на различни пристанища. Всеки ден след вечеря сядаме заедно на палубата, гледаме залеза, слушаме вятъра да свисти сред корабите в пристанището и отпиваме от вечерното си ирландско кафе… ето това е хюга!

Хюга моменти се постигат най-добре посредством някои от изброените по-горе фактори. Понякога се случва да са налични всички едновременно. За мен това се получава през лятото, когато ходим на хижа. По ред причини пребиваването в хижа предлага всички от горе изброените удоволствия, а и детските ми спомени са свързани с една малка семейна лятна хижа, само на няколко километра от града, където живеехме от май до септември. По това време на годината нощта е светла и двамата с брат ми изживявахме безкрайни летни дни: катерехме се по дърветата, ловяхме риба, играхме футбол, карахме колела, изследвахме тунели, спяхме в къщички на дърво, криехме се под лодките на плажа, струяхме се бентове и крепости. Играхме с лъкове и стрели и претърсвахме гората за плодове и скрито нацистко злато.

Площта на хижата беше една трета от тази на градинската ни къща, обзавеждането беше старо, а телевизорът – черно-бял, с 14-инчов екран и слаба антена, но именно на това място изживявахме най-пълноценно хюга. В много отношения онези времена за мен са най-щастливите и най-хюга. Според мен хижите съдържат в себе си всички основни елементи на хюга: ароматите, звуците и обикновения начин на живот.

В хижата хората имат много по-силна връзка с природата и помежду си. Там действително сме принудени да живеем на по-бавни обороти и по-простичко. Да излезем навън. Да се съберем. Да се насладим на момента. 

 

Малък наръчник по хюга – Майк Викинг, harpercollins.com/cr-124213/meik-wiking

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Отворете широко очите си, за да видите щастието. То се крие в малките неща…

Щастието е в наши ръце. Трябва само да създаваме повече положителни мисли.

Щастието не е липса на тъга…