Понякога се нуждаем от малко самота, за да оценим хората около себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Човек не може да оцелее сам,  защото се нуждае от смислени и здравословни връзки с околните хора. 

Когато сме разделени с човека, когото обичаме, казваме, че ни боли. Може би смятате, че подобно сравнение е чисто метафорично, но изследванията, извършени с помощта на сканиране на мозъка, показват, че то е абсолютно точно.

Оказва се, че епизодите на социално отблъскване или изключване – нежелание да се играе с дадено дете, получаване на негативни социални отзиви и разглеждане на снимки на скъпи хора, които вече са покойници – активира абсолютно същите участъци от мозъка, които реагират и при физическа болка.

Когато биваме социално отхвърлени или изолирани, ние не просто се чувстваме тъжни, ние се чувстваме наранени и заплашени. 

По аналогичен начин изследователите на стреса са установили, че телата ни реагират на социален конфликт – например критика или отхвърляне – по същия начин, по който реагират и на физическа болка. Не е случайно, че един от най-широко разпространените страхове е свързан с публично говорене пред многобройна аудитория, както не е случайно и че един от най-ефективните инструменти, с които психолозите провокират реакции от типа „бий се или бягай“ – социалният тест на стресови реакции на университета в Трир, – изисква доброволците да се изправят пред жури от съдии с каменни изображения. Изпълняването на подобни задачи, когато никой не ни наблюдава, далеч не е толкова стресиращо.

Липсата на социални връзки също може да се отрази негативно – макар и не толкова остро – с течение на времето. Самотните хора се отличават с по-високи базови нива на хормони на стреса и възпаление, с всички произтичащи от това здравословни проблеми. Изглежда, че социалната подкрепа ни защитава при трудни обстоятелства и онези, които не разполагат с такава, са по-уязвими за стреса, когато той настъпи.

Съвсем не е необходимо да се озовете на пустинен остров, за да се почувствате самотни. Ако смятате, че останалите не се интересуват достатъчно от вас, може да се почувствате самотни дори когато сте заобиколени от много хора: в колежа, в препълнения автобус, при проблемен брак или връзка. В крайна сметка, да се намира сред племето, може да се окаже също толкова опасно за човека, колкото и да е сам.

Следователно, усещането за самота зависи не само от броя физически контакти, които поддържаме, а от това колко изолирани се чувстваме. Възможно е да имате само един или двама близки приятели, но изпитвате задоволство да усещате тяхната подкрепа и да не се тревожите за последиците за вашето здраве.

 

Лечебните мисли – Джо Марчант, jomarchant.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Медитацията – най-добрият начин за щастлив живот и опознаване на себе си

Молитвата е обръщане към Бог. Медитацията е слушане на Бог

Медитация за благодарност