Самотата и страданието се лекуват с… истории за доброто. Защото то съществува!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Разказването на истории е начин да избягаме от сивата реалност, откривайки красотата на живота.

Човек лесно забравя колко загадъчни и могъщи са историите. Те работят тихомълком, без да ги виждаме. Работят с „материали“ от духа и нашето Аз. Стават част от теб и те променят. Внимавай с историите, които четеш или разказваш: нощем, под покривалото на съзнанието, те променят света ти по свой начин.

Аз вярвам – не, аз знам, че разказването на истории е действащ метод за лечение. За Милтън Ериксон, основателя на модерната хипноза, се говори, че дни наред размишлявал, докато намери подходящата за всеки пацент лечебна история. Даже малкия ми син Якоб още като дете знаеше колко целебни са историите. Един ден пресичал улицата и го бутнала кола. За щастие, се отърва без физически увреждания, само със синина, но преживяването го разтърси вътрешно. Една вечер, когато го слагах в леглото, го прегърнах и той ми каза: „Сега знам за какво става дума. Става дума за живот и смърт“. Помълча малко и замислено добави: „И за хубавите истории!“.

Историите често разказват за някакъв конфликт. За това как героите и благородните умове се справят с конфликта и как разрешават проблема. Слушателите се отъждествяват с героите и приемат обратите в историите като част от собствения си изцелителен процес. Като вникваме по-дълбоко в отделните символи и образи, откриваме целебни въпроси и отговори. Превръщайки образите от историята в част от своята духовност, ние  се вглъбяваме в тях и ги оставяме да действат. И постепенно откриваме пътища, които ни извеждат от страданието – към свят, където можем да живеем спокойни и удовлетворени.

 

Истории, които лекуват – Моника Херц, monikaherz.de

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Споделяйки истории за себе си на друг човек, ние споделяме частица от сърцето си!

Разкажи ми приказка за „лека нощ“…

Не приемай нищо лично. Защото не е!