Дори най-трудните решения са лесни: ако се вслушаме в сърцето си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Всяко решение, което вземем, е правилно. Трябва да гледаме на него като единствено и да не се връщаме назад със съмнение.

Трудните решения включват аспекти на трите въпроса: стъпки на действие, взаимоотношения и конфликти. Трябва да направим нещо, а това влияе на другите и има повече от една страна в ситуацията.

Ако прекарате Деня на благодарността с роднините на съпруга/та си в Калифорния, вие няма да може да бъдете с родителите си в Ню Йорк. Ако приемете ваканцията на мечтите си, която сте си представяли, не можете да си купите нова кола, за която сте спестявали. В ежедневието си ние, разбира се, постоянно решаваме – какво да ядем, да гледаме ли телевизия или да четем книга, на кого да се обадим, за да поправи пералнята ни. Много от тези решение се нуждаят само от моментна мисъл. Други изискват проучване и размисъл, но са сравнително ясни, след като „си напишем домашното“. Има обаче и трудни решения със сериозни проблеми, а най-добрият начин за действие не е лесен за разпознаване. Това са онези решения, които ни карат да разберем какво е най-важното за нас, какви са истинските ни приоритети – в крайна сметка, какви са най-дълбоките ни ценности.

Да живеем занапред означава да вземаме решения в особени ситуации, които подхранват също базисното ни благополучие и израстване, като „придвижват нататък“ и цялостния ни живот. Във всеки един момент много различни действия и обстоятелства могат да подтикнат живота ни напред, докато много други не биха. Нито един начин на действие не може да осъществи всички заложени в живота възможности. Някои от тях ще бъдат реализирани, докато други ще останат потенциални. Такова е естеството на живота дори когато живеем пълноценно. Предизвикателството е да намерим най-вярната посока във всяко критично положение.

При вземането на трудни решения „най-правилната“ посока не е въпрос на избор от представени алтернативи. Дори ако решите да прекарате Деня на благодарността с родителите на съпруга/та си, а не със своите родители, правилността на този избор – независимо дали той подтиква живота ви занапред, се отнася до дълбочината и яснотата на вътрешния диалог между Осезаемото Чувство и причината, поради която сте стигнали до решението. Ако прекарате празника, изпитвайки обида и съжаление, никоя от потребностите ви няма да бъде удовлетворена.

От друга страна, ако вие съзнателно сте идентифицирали важността на вашия партньор и семейството му заради брака ви, заради вас, вземайки това решение и сте преценили и зачели своите потребности и желания, които няма да бъдат посрещнати в този случай, а в бъдеще – тогава времето, прекарано със семейството на съпругата ви ще е от полза за живота ви занапред на едно дълбоко ниво. Вие не можете да бъдете в Калифорния и Ню Йорк едновременно, но можете да преодолеете вътрешния си конфликт.

 

Твоето тяло знае отговора – Дейвид Роум, mindfulfocusing.com/about/david-i-rome/

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как да попречим на страха да замъгли сетивата ни, когато трябва да вземем важни решения?

Страхът и разочарованието, изпитани в миналото, ни пречат да бъдем щастливи днес, тук и сега

Всичко, което ни се случва, си има причина.