Ако изгоним завистта от сърцето си, ще бъдем способни да се радваме на всичко в живота

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да завиждаш означава да обричаш душата си на мрак и страдание. По-лесно е да поканиш светлината чрез любовта и добродетелта. 

Според християнството завистта спада към така наречените седем смъртни гряха. Завистта се смята дори за онази човешка слабост, която причинява най-големи вреди. Тя е ключът, който отваря вратата надолу, към дълбоката дупка на човешката душа, където са насилието, алчността, глупостта. Затова едно от най-целебните упражнения е да се вглеждаме внимателно в своите мисли и да търсим дали сред тях не се е промъкнала завистта.

Лъжата, ненужната бъбривост и клеветата са основни представите на свитата на завистта и разпознаването им също е целебно. Ще си помогнем като превърнем завистта в положителни чувства: преобразената завист е чиста жизнерадост. Без завистта в сърцето човек се радва искрено, че има покрив над главата си, пакет макарони в шкафа и риза на гърба си. Преобразената завист е и „сърадност“ – дума, която отсъства в днешния ни език.

Нека си представим, че ние, жените, сме в състояние да се радваме искрено на красотата и изяществото на други жени. Без страх, без ревност. От друга страна, разбирането, че в момента друг страда от завист, ще ни помогне да понасяме болката по-леко, когато се случи да станем жертва на клевета или глупави клюки.

 

Истории, които лекуват – Моника Херц, monikaherz.de

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Споделяйки истории за себе си на друг човек, ние споделяме частица от сърцето си!

Разкажи ми приказка за „лека нощ“…

Не приемай нищо лично. Защото не е!