За да си обичан, трябва и ти да обичаш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Никоя обич не се дава наготово. За да те обичат, първо трябва да се научиш и ти да обичаш…

Обичта включва както любовта-нужда, така и любовта-дар. Ще започна с нуждата – копнежът ни да бъдем обичани. Има една очевидна причина, поради която този копнеж е най-неоснователният от всички. Казах вече, че почти всеки може да стане обект на Привързаност.

Да… и почти всеки очаква това. Забележителният г-н Понтифекс от „Пътят на всяка плът“ (роман от Самюъл Бътлър, англ. писател (1835-1902), сатирик и преводач – бел. ред.) е вбесен, когато открива, че синът му не го обича: „противоестесвено“ е момчето да не обича своя баща. Изобщо не му идва наум да се запита дали някога е сторил или казал нещо, с което да предизвика любов у момчето. По същия начин в началото на „Крал Лир“ героят е показан като не особено приятен старец, обзет от неустоима жажда за обич. Това, за което говорим, се случва всеки ден и е лесно да се разбере защо.

Знайно е, че трябва да направим нещо, ако не да заслужим, то поне да привлечем еротичната любов или Приятелството. Често обаче се приема, че Привързаността е осигурена наготово от природата – „заложена“, „вродена“ или „за сметка на заведението“. Ние сме в правото си да я изискваме. Ако другите не ни я дадат, те са „противоестествени“.

Несъмнено това мнение е една изкривена истина. Голяма част е наистина „вродена“. Понеже сме от вида на бозайниците, инстинктът осигурява известно количество (дори твърде голямо количество) майчина любов. Понеже сме социални същества, семейната връзка осигурява среда, в която ако всичко върви добре, Привързаността ще се появи и ще узрее без да изисква някакви блестящи качества от своите обекти. Ако ни се дава, то не е непременно заради някакви наши заслуги – можем да я получим с минимални усилия.

Ако искаш да те обичат, бъди достоен за любов„, казва Овидий. Той е имал предвид следното: „Ако искаш момичетата да те харесват, бъди привлекателен“, но сентенцията му има по-широко приложение.

 

Четири пъти любов – К.С.Луис, cslewis.com/us/

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Любовта е това, което остава, когато се освободим от страха и осъждането

Пътуване към себе си – уроците на Блага Димитрова за живота и любовта

Когато естествено изразяваме любовта си, се случват чудеса