Позволи на прошката да покълне в сърцето ти. След това няма да си същият – ще бъдеш по-добър!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Прощавай
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да простиш на сгрешилия, когато се е покаял, е най-силната обич, на която сме способни. Тя се доближава до Божествената. 

В основата на мита за Каин и Авел е завистта, но към нея се присъединяват и гневът от страна на Каин и гордостта и надменността от страна на Авел. Гневът и гордостта принадлежат към седемте смъртни гряха. Ако имаме сили да открием тези вълнения в самите нас, ако успеем да ги укротим и превърнем в положителни чувства, гневът може да се преобрази в източник на енергия. А от надменността, прекаленото самочувствие и гордостта, унизяващи другите, може да се породи истинска мъдрост.

За да задействаме тези преобразяващи процеси, нямаме друг избор, освен редовно да се вглеждаме в себе си, да изучаваме сърцата си. Това, разбира се, не означава да се самоизмъчваме и самообвиняваме, че отново и отново изпитваме чувство като завист или гняв. Важното е да открием тези чувства, да ги разпознаем. След познанието идва анализът – тогава си задаваме въпроси като „Откъде?“ и „Защо?“. След анализа е ред на приобщаването: то представлява опит да приведем познанието и анализа в съзвучие със собствените си усещания. В края на този дълъг път стои преобразяването или трансформацията.

В тази версия на историята Авел определено носи вина, че Каин стига до братоубийството, но въпреки това истинският виновник е Каин. Разликата между истинската вина и смътното чувство за вина е много важна. Чувството за вина обикновено ни се внушава, за да ни задържи в подчинение. Чувството за вина е излишно и всеки човек би трябвало да го изхвърли от сърцето си. Истинската вина е друго. Човек трябва да я признае, да се излекува. Когато убива брат си и осъзнава какво е сторил, Каин приема вината си. Той се разкайва за братоубийството и приема последствията: погребва мъртвия и доброволно напуска родното място, за да започне нов живот другаде. Как, в каква поза е вървял Каин с мъртвия Авел на раменете си?

Като дете се питах как е възможно Господ да бъде толкова несправедлив. Мислех, че виновен е именно той, защото не е приел жертвата на Каин. Ако Господ беше справедлив, изобщо нямаше да се стигне до братоубийство. В Библията не пише защо Бог е приел жертвата на Авел и е пренебрегнал тази на Каин. Там са описани просто двама братя, които се приближават към най-висшата власт. И тази висша власт без никаква причина оказва предпочитание към единия брат и оставя другия да се мъчи. Господ би трябва да обича всички хора еднакво, смятах тогава.

Въпреки, че е убил собствения си брат, Каин е благословен от Бога, докато върви с мъртвия си брат на рамене, за да му окаже последна почит. Така нареченият Каинов белег се смята за специална Божия благословия. Всъщност е абсурдно – как така този Бог първо предизвиква чувства като пренебрежение и враждебност, които се разгарят и водят до убийство, а после благославя убиеца. Очевидно е проявил разбиране, простил му е и му е позволил да започне нов живот.

Представата за Бога винаги е отражение на степента на развитие на обществото. Ако желаем да се развиваме като общество, би било логично първо да се погрижим усещането за несправедливост и ощетяване да не се появи толкова лесно. Ако обаче в обществото се стигне до насилие, нашата обща задача, първото ни задължение е да проявим съчувствие не само към жертвите, а и към извършителите. Това съчувствие разбира се не освобождава извършителя от необходимостта да понесе последствията от своето деяние. В идеалния случай общността би трябвало да направи възможно всеки един престъпник, дори убиец, да понесе последствията от стореното като достоен, искрен човек, с изправена глава. Да признае, че е извършил огромна грешка и че съжалява за това. Да каже, че е готов да бъде наказан и да се стреми да помогне на пострадалите.

 

 

Истории, които лекуват – Моника Херц, monikaherz.de

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Прошката през погледа на 10 писатели

Какво значи да си смел…

Ако простиш, ще се освободиш…