Нашият свещен копнеж: да обичаме и да сме обичани!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Единствената пречка по пътя към щастието е страхът. Страхът от отхвърляне.

Егото не е ваш враг. То не е враг на никого. Това, което най-много се доближава до идеята за враг, е режимът на страха. Когато вибрациите ви са ниски, егото функционира в режима на страха, тласкайки ви към прояви на отбранителност или саботаж на самите себе си. То се опитва да се застрахова, че сте в безопасност и сте обичани, но единствените му методи са борбата, бягството, застиването на място и пристрастяванията. То или контролира, или се жертва. То се бори. Чувства се като жертва или като мъченик. Погълнато е от вина или чувство за безполезност. Оглежда се за евентуални заплахи. Стъпква чувствата и желанията ви. Прави най-доброто, на което е способно, за да ви помогне, но постоянно ви спъва.

Съществува мъчителна пропаст между егото и вашия Висш Аз. Но когато тръгнете нагоре по емоционалната стълба и се издигнете над гнева и раздразнението, стигайки до надеждата и отвъд нея, вие преминавате в здравословното его. Знаете, че сте в безопасност и сте обичани. Протягате се към мечтите си. Включвате се в потока. Верни сте на себе си. Здравословното его (или личност) живее в режима на любовта и работи в сътрудничество с вашия Висш Аз.

Здравословното его живее в режима на любовта

Вместо да се вслушвате в кресливите гласове на страха и осъждането или в тежкото бреме на социалните правила, накарайте ума си да притихне и слушайте вътрешния глас на любовта. Той не е толкова силен или настоятелен като гласа на страха, но винаги присъства на заден план. Този глас никога не ви налага с тояги; той държи в ръка единствено морков. Той е спокоен и нежен. Успокояващ и утешаващ. Той е изпълнен с обещание за свързване и разширяване. Той е лек и освобождаващ. Кара ви да се чувствате сигурни, достойни и горди от себе си.

Призовава ви да се включите в потока. И ви позволява да обичате себе си, света и другите  безусловно. Без тревога, вина или отбранителност. Без упреци, атаки или изисквания. Без да се нуждае от някой или от нещо, за да бъде „съвършен“, и без да се нагажда, за да ви се хареса.. Когато слушате гласа на любовта, сърцето ви се отваря към Вселената. Вие съзирате светлината и красотата в другите и собствените ви мечти и представи придобиват по-мащабни измерения. Подобно на червената нишка на Ариадна, този глас може да ви помогне да излезете навън от страшния лабиринт и да се озовете обратно в прегръдките на светлината.

И така, какъв е вашият свещен копнеж? Накъде ви зове гласът на любовта?

 

Животът е дар – Джил Едуардс, livingmagically.co.uk/gill-edwards

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Ако не се чувстваме обичани, сме склонни да нараняваме без причина

Ти си значим!

Когато естествено изразяваме любовта си, се случват чудеса

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си