Да изучаваш себе си означава да забравиш себе си….

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Само ако познаваме истински себе си можем да се почувстваме истински живи.

Тези седем твърдения ви създават усещане за нещо повече. Може да ги почувствате истински или не. Кажете ги мълчаливо и/или на глас. Пробвайте редуващите се думи, предложени в скоби и/или замествате със свои. Изчакайте, бъдете с Осезаемото си Чувство, забележете какво се появява в отговор на всяко твърдение. Може да усетите нещо подобно на Осезаемо Чувство или Разбиране, или и двете. Каквото и да се появи, останете с него спокойно, приемете го, наблюдавайте го. Ако нищо не излезе на повърхността по отношение на някое от твърденията, или ако то не ви се струва истинско, или чисто, изчакайте преди да продължите.

  • Не трябва да се явява нещо, самото изчакване е достатъчно.
  • Нещо в усещането ми за идентичност (кой съм, какво представлявам) повече не ми съответства (не ми служи добре, не го усещам правилно….).
  • Нещо е готово да умре (да си отиде, да изчезне, да се промени…).
  • Нещо е готово да се роди (да се появи, да се съживи, да се прояви…).
  • Да изучаваш себе си означава да забравиш себе си.
  • Мракът ще бъде светлината, а покоят – танцът.
  • Пътят към светостта минава през света на действието.
  • Ние сме благословени от всичко, всичко наоколо е благословено.

Мъдростта може да бъде открита навсякъде, където и да е. Седемте изречения по-горе са само предложения. Вие ще откриете своите източници за размисъл в контекста и събитията на собствения ви живот, може би има свещен текст, в стихотворение, песен, филм, в приятелски думи на обич или в своите наново появяващи се слова или представи. Наблюдавайте, усещайте за нещо „повече“, доверявайте се на Осезаемото си Чувство.

И не се страхувайте просто да чакате. Нека завършим с това, с което започнахме – с пробуждащото описание на Джон Кийтс  за отрицателната дарба: „…способен да бъда при неувереност, мистерии и съмнения, без никакво раздразнение след факт и причина…“

Твоето тяло знае отговора – Дейвид Роум, mindfulfocusing.com/about/david-i-rome/

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Как да попречим на страха да замъгли сетивата ни, когато трябва да вземем важни решения?

Страхът и разочарованието, изпитани в миналото, ни пречат да бъдем щастливи днес, тук и сега

Всичко, което ни се случва, си има причина.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си