Да си успял означава да приемаш живота такъв, какъвто е – с всичките му трудности и предизвикателства

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Успехът в живота се измерва не в получаването, а в правенето – в опитването, докато достигнем най-близо до желаното.

Какво означава да имаш успех в живота?

Големият философ Томас Карлайл (1795-1880, шотландски писател, философ и историк – бел.ред.) пише: „Нека всеки от нас стане всичко онова, което е сътворен да бъде.” Едва ли има по-добра дефиниция за успеха. Животът ежедневно ни предизвиква да развием в пълна мяра своите способности. И сме преуспяващи хора тогава, когато се стремим да разгърнем в най-висока степен своите заложби – когато даваме най-доброто, което притежаваме.

Животът не винаги изисква от нас непременно да стигнем върха. Но пък е необходимо да даваме най-доброто от себе си на всяко ниво от своето съществуване. Ето какво правят хората, които се радват на успех в живота, в някои от най-значимите житейски области:

Успелите хора приемат живота такъв, какъвто е, с всичките му трудности и предизвикателства. Те по-скоро се адаптират към него, а не се оплакват от различните му несгоди. Поемат отговорност за собствения си живот, вместо да отправят обвинения и да си търсят извинения. Те казват „ДА!” на живота, въпреки неговите негативни елементи и аспекти, като се стараят да извличат възможно най-много радост и удовлетворение от него, независимо от обстоятелствата и хода на събитията.

Успелите хора развиват и поддържат в себе си позитивно отношение към живота. Те търсят доброто в другите и в света – и обикновено изглежда го намират. Възприемат живота като низ от възможности, които никога не се колебаят да изследват.

Успелите хора градят добри междуличностни връзки. Те са чувствителни спрямо потребностите и чувствата на другите. Проявяват зачитане и уважение към околните. Съумяват да събудят най-доброто в хората, с които общуват.

Успелите хора имат усет за посока и цел – те знаят накъде вървят. Поставят си цели, постигат ги, после си поставят нови. Приемат и се радват на предизвикателствата в живота.

Успелите хора изпитват силно желание да придобиват нови познания: за живота, за света, за другите и за самите себе си. За тях учението е радост, а не задължение. Постоянно обогатяват живота си, като учат и се самоусъвършенстват. Те винаги откриват нови и нови неща и неизменно се развиват.

Успелите хора са ориентирани към действието. Работата им спори, защото не се боят от усилен труд и не пилеят времето си. Подхождат към работата си градивно. Не стават жертва на рутина и скука, защото непрекъснато се стремят да трупат нов опит.

Успелите хора поддържат високи принципи на личното си поведение. Знаят, че почтеността е една от основните черти на характера на добрия човек. Те са неизменно искрени и почтени както в личния, така и в обществения си живот.

Успелите хора разбират разликата между понятията „съществувам” и „живея” и винаги избират да живеят. Те получават възможно най-голямо удовлетворение от живота, защото и влагат в него възможно най-много от себе си. Жънат, каквото са посели. И се радват в пълна мяра на живота.

 

Двайсет златни правила – Хал Ърбън, halurban.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът идва с практиката

Към успеха се стига стъпка по стъпка…

Петър Дънов: Ако се страхуваш от малките неща, не можеш да постигнеш големите успехи

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си