Ако се научим да контролираме прехвърления гняв, ще освободим живота си от оковите на негативното

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ако заменим ежедневния гняв с положителни емоции, не само ще живеем по-дълго, но и по-щастливо!

Защитопедия:

Из-мест-ва-не: Отклоняване на заплашителни, унизяващи или неприятни чувства и импулси от една ситуация, обект или човек или някой или нещо, което е по-малко заплашително.

Не си ли попадал в ситуации, където се чувстваш отвратен от някого, вбесен от отношението му към теб или просто ти е неловко? Личният образ, който съзнателно се опитваш да наложиш на света, е бил компрометиран, смачкан.

Когато попаднеш в подобна ситуация, може да се обърнеш към Защитника на Сърцето, който ти помага да съхраниш чувството  за собственото си аз: Изместването.

Гневни, злобни, болезнени чувства – твърде опасни, за да си играеш с тях и твърде плашещи, за да ги разбереш в момента – трябва да бъдат прехвърлени на друго място, „крехкото“ ти его да бъде защитено. Търсиш убежище от ситуации, които пробуждат негативните ти чувства и атакуваш нещо друго или някой друг, защото ги възприемаш като не по-малко заплашителни. В момента на твоето притеснение, ярост или дискомфорт, знаеш, че нещо се случва с теб, нещо, което не желаеш. Знаеш, че излизаш извън кожата си.

Твоите объркани чувства трябва да стъпят на нещо не толкова заплашително. Все едно къде изхвърляш тези „горещи“ емоции, никога не изпитваш чувство на удовлетворение или че всичко е наред. В края на краищата сега трябва да се оправяш с новата каша, която си забъркал, като си прехвърлил някои неприятни емоции на друг. Чувстваш се виновен, отвратителен, гади ти се, разкайваш се, объркан си и още по-неадекватен. И най-големият проблем е, че първоначалният ти гняв е останал някъде в теб.

Пулсът на Сърцето

Прехвърлянето често може да приема форма на кавга. В края на краищата какво са кавгите, ако не насочване на нечий гняв и раздразнение срещу най-близката и удобна мишена? Ние обикновено свързваме това поведение с училищната възраст. Но неотдавнашно изследване разкрива, че 37 % от американските работещи (около 54 милиона души) са се карали на работното си място. Изследователи от Университета в Минесота показват, че хората, които най-много се карат в работата си, са тези, които се чувстват тормозени. А това може бързо да се превърне в отровна атмосфера, където постоянно се промъкват различни кавги.

Ето така твоят прехвърлен гняв може да се инфилтрира в семейството и в социалния ти живот.

Колкото повече разбираш и научаваш какво те води до тези чувства във всяка една ситуация, толкова повече нараства способността ти да се справяш с тези чувства с разбиране и зрялост. 

 

Защитници на Сърцето – Мерилин Кейгън, Нийл Айнбънд, hayhouse.com/authorbio/neil-einbund-ph-d

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научете детето си как да се справя с гнева – само така ще даде път на положителните емоции

Чувстваме се наранени, защото очакваме признание за усилията си

Мислите ви формират вас… и света около вас