Най-силни сме там, където е било счупено

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не унивай! Провалът ни учи да се развиваме и да укрепваме душевните си сили.

Въпросът не е в това дали ще се провалим – всеки се проваля. Важното е как се проваляме. В това отношение имаме две възможности за избор:

 Погрешният начин на проваляне
Съществуват две общоразпространени грешки по отношение на провала. Всички ги допускаме.
Първата грешка е да се стараем прекалено много да избегнем провала. Когато обаче се боим от провал, избираме да залагаме на си­гурно и никога не предприемаме каквито и да било рискове. Но рискът е едновременно и същностна част от успеха, и необходимо условие за развитие.

Марва Колинс, една забележителна учителка от Чикаго, по­могнала на хиляди деца да превъзмогнат редица страховити житейски обстоятелства, казва: „Ако не можеш дори да сгрешиш, значи нищо не можеш да направиш”. Не сме ли готови да поемем риска да се провалим, значи не заслужаваме да успеем. Успехът не идва сам при нас – трябва сами да си го вземем. А това включва и да се изложим на известен риск. Най-големият риск в живота е нищо да не рискуваш.

Втората грешка е да позволим на провала да ни срази и сломи. Поддаваме се на гнева и на разочарованието, отчайваме се и се обез­веряваме. И твърде често се предаваме, отказваме се от всякакви по-нататъшни опити. Не казвам, че всички тези чувства са невалидни или нереални. Напълно в реда на нещата е да страдаме след някой провал. Но не бива да позволяваме на страданието да ни сломи и уни­щожи. По-скоро трябва да го използваме като възможност да проверим степента си на решимост да използваме провала си като трамплин, от който да отскочим и да продължим напред.

Преди хиляди години Конфуций е казал: „Най-велика за човека е не славата, че никога не пада, а тази, че всеки път, когато падне, отново се изправя.”

Двайсет златни правила – Хал Ърбън, halurban.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът идва с практиката

Към успеха се стига стъпка по стъпка…

Петър Дънов: Ако се страхуваш от малките неща, не можеш да постигнеш големите успехи