Не можеш да помогнеш на другиго, ако първо не се погрижиш за себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

За да помагаш на другите, първо трябва да помогнеш на себе си.

Не е егоистично да се грижиш за себе си – това ти дава възможност да се грижиш и за другите. Когато стюардесите инструктират за сигурността при аварийни ситуации в самолета, ви казват, че е необходимо да сложите първо на себе си кислородна маска, а след това да се погрижите за другите. Така е, защото не би могъл да помогнеш на никой друг, ако ти самият не можеш да дишаш! Същото важи и за живота.

Поеми дълбоко дъх и подходи Алтруистично първо към собствения си живот. Погрижи се за:

  • своето тяло с добра храна, физически упражнения, игра, релаксация и много сън.
  • своя ум, като си кажеш, че заслужаваш всяка секунда от времето и всяка частица от грижите, които си отделил за всеки друг. Убеди се, че не е нужно да ставаш „изтривалка“ за всеки, за да си полезен.
  • своите емоции, като се погледнеш в контекста на своите отношения у дома и на работното място.
  • своя дух, като почетеш креативността, сексуалността и убежденията си.

И тогава, когато си изпълнен с енергия и си отпочинал, продължи да правиш добро за другите.

Измисли как да даваш от времето, парите, съчувствието и енергията си, без да се изчерпваш докрай. 

Едно обширно проучване за Алтруизма и състраданието сред американците, проведено от Изследователския център за национално мнение към университета в Чикаго, показва, че тези, които изпитват силно чувство на любов към другите като цяло, в по-голяма степен изживяват силни романтични връзки. Участниците в проучването, които имали най-високи резултати по повод Алтруизма, описвали браковете и живота си изобщо като „много щастливи“.

 

Защитници на Сърцето – Мерилин Кейгън, Нийл Айнбънд, hayhouse.com/authorbio/neil-einbund-ph-d

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Научете детето си как да се справя с гнева – само така ще даде път на положителните емоции

Чувстваме се наранени, защото очакваме признание за усилията си

Мислите ви формират вас… и света около вас

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си