Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Животът е низ от възможности за личен избор. От нас се иска просто да повярваме, че всичко е в ръцете ни.

Отриване на възможностите за избор

Знаете ли, че между човешките същества и животните има само няколко различия? Независимо дали наблюдавате домашното си куче, слона в зоопарка или някой планински козел, ще видите, че те всъщност правят едно и също. Животните се хранят, спят, търсят си подслон и се размножават. Всички тези действия са резултат на инстинкти. Съществуването на животните е направлявано изцяло от техните инстинкти. Единствената им цел в живота е да оцелеят. Те реагират на заобикалящия ги свят, като средата, в която живеят, обуславя поведението им. Затова и лесно могат да бъдат дресирани.

Е, по какво се отличаваме ние от тях? Имаме същите части на тялото и функции на организма. Подвластни сме на същите първични потребности и на инстинкта за оцеляване. Също като животните и ние реагираме на онова, което се случва в света около нас, и си позволяваме да се оставим средата да определя поведението ни. И независимо дали ни харесва да го признаем или ме, ние също лесно можем да бъдем дресирани.

Единствената разлика между човешките същества и животните е в това, че за нас не е задължително да живеем по този начин. Защото ние, хората, притежаваме и още нещо, освен инстинкти: способността да избираме. Именно това отличава човешките същества от животните. И ако не използваме тази своя способност, различията помежду ни се стопяват почти напълно. Защото в такъв случай не правим нищо друго, освен да оцеляваме. Вместо да живеем, ние просто съществуваме.

Изходната точка към един по-щастлив и удовлетворителен живот е да осъзнаем, че разполагаме с възможности за избор. Тъжното е, че мнозина никога не го разбират. И тъй като говорим за Америка, американците живеят в страна, която предлага повече свобода на избора от всяка друга на света, но са като затворници, оковани от обстоятелствата. Винаги ме изумяват извиненията, които си намират хората, за да не се възползват от предоставяните им от живота нови възможности за избор: не разполагам с достатъчно пари, нямам време, обстоятелствата са неподходящи, имам лош късмет, времето е лошо, прекалено съм уморен, нямам настроение и какви ли не измишльотини. Истината обаче е, че те просто не виждат своите възможности.

Все едно да си затворен някъде и в джоба ти да има ключ, с който можеш да се освободиш, но никога да не го използващ просто защото не знаеш, че той е там. Разберете, че разполагате с много повече възможности за избор, отколкото изобщо можете да си представите. Разковничето е в това да осъзнаете, че те съществуват – всеки ден и всеки миг от вашия живот. Личният избор, а не случайността определя как живеем. Най-важното е не това какво ни се случва, а как се справяме с онова, което ни е сполетяло. Най-важен е личният ни избор – как да възприемаме и как да постъпваме по отношение на едно или друго нещо в живота ни.

 

Двайсет златни правила – Хал Ърбън, halurban.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът идва с практиката

Към успеха се стига стъпка по стъпка…

Петър Дънов: Ако се страхуваш от малките неща, не можеш да постигнеш големите успехи