Ерих Мария Ремарк : Живот назаем : Човек притежава малкото разум, за да проумее, че не може да се живее само с разум

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: haikudeck.com

снимка: haikudeck.com

За живота

Имам чувството, че се намирам сред хора, които възнамеряват да живеят вечно. Поне така се държат. Треперят за имуществото си и нехаят за пропуснатия живот.

***

– И нищо не помага, ако някой ти обясни всичко това предварително, нали?

– Абсолютно нищо. Човек трябва сам да го преживее. А иначе винаги ще го измъчва чувството, че е пропуснал най-важното.

***

– Би трябвало отдавна да съм в гроба – отвърна белобрадият старец весело. –  Теоретически аз съм вече покойник. – Той изключи грамофона, измъкна коприненото бельо от високоговорителя и го размаха във въздуха. – Животът ми е взет на заем! За него важат по-други закони, отколкото за този, в който съм роден!”

– Така ли? И какви са те, ако смея да запитам?

– Само такива, които повеляват да се вземе от живота, колкото може повече. А как ще постигнеш това, си е лично твоя работа!

***

Колкото пъти човек се изплъзва на смъртта, толкова пъти се ражда повторно, и то с все по-дълбока благодарност, че се е отървал от илюзията да предявява някакви изисквания към живота.

***

– Опасно е всичко, което не владееш напълно добре.

– Ами ако го владееш?

– Тогава е още по-опасно. Тогава човек става лекомислен.

***

И какво представлява всъщност един по-дълъг живот? Само едно по-дълго минало. А бъдещето стига винаги до следващия дъх.

***

Хуморът представлява бисерът на цивилизованото варварство.

За любовта и раздялата

Харесва ми как си тръгват гордите и красиви жени, надменно и стремително, потропвайки с токчета и тръшкайки вратата. После могат да се свлекат от обратната й страна и горко да заплачат, но си тръгват забележително!

***

Когато хората се разделят,винаги говорят фалшиви думи,винаги лъжат,понеже в такъв момент истината се превръща в ненужна жестокост,докарваща им единствено горест и отчаяние,че не са съумели да се сбогуват по друг начин и че последният спомен,който си оставят,е осквернен от разправии,недоразумения и омраза.

***

В любовта няма нищо за прощаване.

***

Да си тръгнеш невинаги е най-простото, щом като от себе си не можеш да избягаш.

***

Човек сам разбива любовта си и никой друг не може да го направи

***

Изглеждате така щастлива! Да не би да сте влюбена?

– Да. В една рокля.

– Съвсем разумно. Ето една любов без страхове и без затруднения!

– Такава не съществува…

***

Тя не участваше във вечната гонитба за мъжа, а в гонитба за живот.

За смелостта

Смелостта съвсем не означаваше да не изпитваш страх. Първото включваше в себе си съзнанието за опасността, второто бе резултат на невежество.

***

Не се страхуваше от нещастието – прекалено дълго бе живяла под един покрив с него. Щастието също не я плашеше, както всички хора, които си мислят, че го търсят. Единственото, от което се страхуваше, бе робството на посредствеността.

 

Живот назаем – Ерих Мария Ремарк

Издателство: Сиела, ciela.bg

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си