Умберто Еко : За всеки сложен проблем има едно просто решение и обикновено то е погрешно : 10 цитата за живота и любовта

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Писателски блог | 0 Коментара
снимка: ilfoglio.it

снимка: ilfoglio.it

Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цял живот – да са щастливи.

Вярвам, че това, в което се превръщаме като възрастни, зависи от това, което нашите бащи са ни научили в кратките мигове от свободното си време, мигове, в които те дори не са се опитвали  да ни възпитават.

Ученето не се състои само в това да знаем какво трябва и можем да направим, но и в това, да знаем какво бихме могли да направим, но не би трябвало да правим.

Смелостта е онова, което те превръща от съзерцател в участник.

Раздялата и любовта са като вятърът и огъня: малкият пламък изгасва, големият се разгаря.

Любовта процъфтява когато има очакване.

Колко спокоен би бил животът без любов! Колко безопасен, безбурен… и колко скучен!

Нужен ми е съветът на прозорлив човек… Прозорлив при разбулването на тайни и – ако се наложи, – благоразумен при потулването им

Какво е любовта ? Към нищо друго на този свят – нито към човек , нито към дявол, към нищо – не се отнасям с такова подозрение, както към любовта, защото в сравнение с всичко останало тя прониква по-дълбоко в душата. Нищо друго не изпълва и обвързва сърцето така, както любовта.

Какво е друго е животът, освен сянката на мимолетен сън?

 

Умберто Еко е италиански писател, носител е на над 30 титли доктор хонорис кауза от различни академични институции по света. Автор е на книгите „Името на розата“, „Махалото на Фуко“, „Баудолино“.

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си