Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Смисълът на живота е прост: дарявай щастие и привличай такова в живота си!

Вчера ви казах, че основният стремеж на личността е да взема и да взема, дори в ущърб на другите. Личността няма никакъв морал, никаква милост, нищо. Тя е тази, която иска да има всичко, да погълне всичко; но понеже никога няма насита, не само че е неблагодарна, но и се обижда, че не й се дава повече. Тази нужда да взема я кара да развива пагубни наклонности – бунтарство, ревност, жестокост и отмъстителност – които обикновено се проявяват у този, който мисли, че никога не притежава достатъчно.

Личността, която знае само да взема, може да бъде сравнена със Земята – вече съм ви казвал това. Индивидуалността, която само дава, може да бъде сравнена със Слънцето, а човешкото същество, което се намира между двете, бива привлечено ту към личността, ту към индивидуалността.

Всеки човек, било то мъж или жена, трябва в своя вътрешен живот да има и двата полюса, мъжкия и женския, излъчващия и възприемащия. Ако е само възприемащ, очакват го големи нещастия: няма да може да намери лек за нищо, защото няма воля.

Развил е само своята чувствителност, но това не е достатъчно, защото в живота трябва да се бори с враждебни сили. Ако обаче е само излъчващ, положителен, отхвърля всичко, не получава никакви по-висши откровения, а това също е пагубно. Той ще бъде силен и могъщ, но няма да прави нищо друго освен да създава конфликти, защото волята познава само борбата. Тя досажда на другите, нагрубява ги, блъска ги и ги измъчва – и естествено, създава врагове. Бидейки единствено възприемащ, човек не наранява хората, защото винаги казва „Амин“ на всичко, но бива винаги смачкван, винаги стъпкван, а това също не е хубаво. Докато, ако има в себе си и двата принципа – и слънчевия, и лунния (заедно със земния принцип, за да може да действа в материята), това е съвършенството, пълнотата.

Знаейки как да получавате и да давате, ще бъдете също и здрави. Ако непрекъснато само получавате, без никога да давате, във вас ще възникнат процеси на ферментация и вие ще се разболеете. А ако само давате, без никога да получавате, ще се изчерпите и ще свършите в нищета. Следователно Мъдростта, това е да умеете да получавате и да давате точно това, което трябва, както трябва, на когото и колкото трябва…

 

Основният ключ за разрешаване на всички въпроси за живота – Омраам Микаел Айванов

Издателство: Авир, avir.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако изберем да се чувстваме добре, ще привлечем най-добрите преживявания

Ако не размахаш криле, никога няма да разбереш дали можеш да летиш!

Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си