Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Смисълът на живота е прост: дарявай щастие и привличай такова в живота си!

Вчера ви казах, че основният стремеж на личността е да взема и да взема, дори в ущърб на другите. Личността няма никакъв морал, никаква милост, нищо. Тя е тази, която иска да има всичко, да погълне всичко; но понеже никога няма насита, не само че е неблагодарна, но и се обижда, че не й се дава повече. Тази нужда да взема я кара да развива пагубни наклонности – бунтарство, ревност, жестокост и отмъстителност – които обикновено се проявяват у този, който мисли, че никога не притежава достатъчно.

Личността, която знае само да взема, може да бъде сравнена със Земята – вече съм ви казвал това. Индивидуалността, която само дава, може да бъде сравнена със Слънцето, а човешкото същество, което се намира между двете, бива привлечено ту към личността, ту към индивидуалността.

Всеки човек, било то мъж или жена, трябва в своя вътрешен живот да има и двата полюса, мъжкия и женския, излъчващия и възприемащия. Ако е само възприемащ, очакват го големи нещастия: няма да може да намери лек за нищо, защото няма воля.

Развил е само своята чувствителност, но това не е достатъчно, защото в живота трябва да се бори с враждебни сили. Ако обаче е само излъчващ, положителен, отхвърля всичко, не получава никакви по-висши откровения, а това също е пагубно. Той ще бъде силен и могъщ, но няма да прави нищо друго освен да създава конфликти, защото волята познава само борбата. Тя досажда на другите, нагрубява ги, блъска ги и ги измъчва – и естествено, създава врагове. Бидейки единствено възприемащ, човек не наранява хората, защото винаги казва „Амин“ на всичко, но бива винаги смачкван, винаги стъпкван, а това също не е хубаво. Докато, ако има в себе си и двата принципа – и слънчевия, и лунния (заедно със земния принцип, за да може да действа в материята), това е съвършенството, пълнотата.

Знаейки как да получавате и да давате, ще бъдете също и здрави. Ако непрекъснато само получавате, без никога да давате, във вас ще възникнат процеси на ферментация и вие ще се разболеете. А ако само давате, без никога да получавате, ще се изчерпите и ще свършите в нищета. Следователно Мъдростта, това е да умеете да получавате и да давате точно това, което трябва, както трябва, на когото и колкото трябва…

 

Основният ключ за разрешаване на всички въпроси за живота – Омраам Микаел Айванов

Издателство: Авир, avir.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако изберем да се чувстваме добре, ще привлечем най-добрите преживявания

Ако не размахаш криле, никога няма да разбереш дали можеш да летиш!

Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!