Към какво трябва да се стремим? Към любов – за себе си и за другите!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Смисълът на живота ни е не в това, което получаваме, а в онова, което даваме. 

Човешката глупост е безгранична. Манията за величие тласка хората към лоши деяния. – Сенсей се огледа, разпери ръце и каза тъжно: – Ако можехте да чуете за какво си мислят хората, щяхте да се ужасите! Всъщност защо ли да чувате, вгледайте се в себе си. За какво си мечтаете тайничко? За какво мислят хората? За пари, за капитализъм. Всеки си се представя като милионер, като Рокфелер и подобни нему. В мислите си всеки пилее пари и мечтае да стане богат. И този, който печели, и този, който не може да спечели достатъчно, всички разправят колко са оправни в живота и се самоизтъкват. Защо?

Защото в главите им царува егоизмът. Прекомерното богатство не води до нищо хубаво. Е, добре, пропилял човекът години живот, измамил куп хора. Защото много пари не се печелят честно. Всичко се гради върху измамата и лъжата. Е, добре, спечелил много пари. Нямам предвид честно спечелени заплати, нормалните доходи, които стигат за един нормален живот. Това не са много пари. Та спечелил ги, значи, обаче пак не е доволен. Пак нещо не му стига. И разбира се, нуждае се от власт, за да покори себеподобните си, вече не да се самоизтъква, да си слага еленови бълхи и така да прави впечатление на стадото, включително и на водача. И не да пилеете парите си, както маймуната – лешници, а да заграби властта, самият той да стане водач. Така се появяват лидерите на партии, на властимащи структури, на държавите.

Обаче и властта им е малко. Тогава към какво се стремят? Да завоюват света. И започват войни, агресии, поробвания. Така се раждат Наполеоновци, Сталинци, Хитрелровци и тем подобни. Заграбват територии, разширяват границите на държавата си, но пак не са доволни. Защо? Защото каквато и власт на Земята да има, човек никога няма да е доволен от нея, въпреки всичко той никога няма да е доволен от нея, въпреки всичко той остава да робува на собствените си желания. А истинската власт е властта над самия себе си.

 

Сенсей, от истината не можеш да се скриеш – Анастасия Нових

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Докато не заглушиш гласа на егото, няма как да чуеш гласа на любовта