Към какво трябва да се стремим? Към любов – за себе си и за другите!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Смисълът на живота ни е не в това, което получаваме, а в онова, което даваме. 

Човешката глупост е безгранична. Манията за величие тласка хората към лоши деяния. – Сенсей се огледа, разпери ръце и каза тъжно: – Ако можехте да чуете за какво си мислят хората, щяхте да се ужасите! Всъщност защо ли да чувате, вгледайте се в себе си. За какво си мечтаете тайничко? За какво мислят хората? За пари, за капитализъм. Всеки си се представя като милионер, като Рокфелер и подобни нему. В мислите си всеки пилее пари и мечтае да стане богат. И този, който печели, и този, който не може да спечели достатъчно, всички разправят колко са оправни в живота и се самоизтъкват. Защо?

Защото в главите им царува егоизмът. Прекомерното богатство не води до нищо хубаво. Е, добре, пропилял човекът години живот, измамил куп хора. Защото много пари не се печелят честно. Всичко се гради върху измамата и лъжата. Е, добре, спечелил много пари. Нямам предвид честно спечелени заплати, нормалните доходи, които стигат за един нормален живот. Това не са много пари. Та спечелил ги, значи, обаче пак не е доволен. Пак нещо не му стига. И разбира се, нуждае се от власт, за да покори себеподобните си, вече не да се самоизтъква, да си слага еленови бълхи и така да прави впечатление на стадото, включително и на водача. И не да пилеете парите си, както маймуната – лешници, а да заграби властта, самият той да стане водач. Така се появяват лидерите на партии, на властимащи структури, на държавите.

Обаче и властта им е малко. Тогава към какво се стремят? Да завоюват света. И започват войни, агресии, поробвания. Така се раждат Наполеоновци, Сталинци, Хитрелровци и тем подобни. Заграбват територии, разширяват границите на държавата си, но пак не са доволни. Защо? Защото каквато и власт на Земята да има, човек никога няма да е доволен от нея, въпреки всичко той никога няма да е доволен от нея, въпреки всичко той остава да робува на собствените си желания. А истинската власт е властта над самия себе си.

 

Сенсей, от истината не можеш да се скриеш – Анастасия Нових

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да си щастлив ли? Това е всеки ден да даряваш с щастие хората около себе си!

От днес ще посрещам всеки ден с любов в сърцето. От днес започвам да живея

Докато не заглушиш гласа на егото, няма как да чуеш гласа на любовта

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си