Прави това, което обичаш и ще се чувстваш винаги млад и щастлив!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Младостта е състояние на духа. Ако правиш това, което обичаш, винаги ще се чувстваш млад.

– Честит рожден ден, Томи – вмъкнах малко извинително аз, защото си спомним прякора „сърце на два крака“, който ми беше дал дядо ми, и малко се притесних от грубостта си към този възрастен човек. Не можех така да го притискам. Той беше по-стар от мен, а родителите ми ме бяха учили да се отнасям към възрастните хора с най-голямо уважение.

– Благодаря – отвърна той. – Всъщност аз се чувствам доста млад. Възрастта е само състояние на ума – етикет, който племето използва, за да картотекира хората и да постави ограничения пред всичко онова, което те биха могли да бъдат. Старая се в живота си да не следвам етикети. Но, прав си, можеше да се пенсионирам – а ето, че все още работя в тази компания. Вече над петдесет години.

– Охо!

– Но виж как стоят нещата: защо ще напускам работата, която толкова много обичам? Тя ми доставя огромно удоволствие! И фактът, че се занимавам с това, което обичам, е едно от средствата да оставам млад по сърце. Тук имам възможност да проявявам творчество и да развивам мисленето си, като решавам различни проблеми. Имам възможност да завържа нови приятелства, като се държа фантастично с клиенти всеки ден. Както и да вдъхновявам колегите си чрез добрия пример, който желая да им дам. И съм толкова щастлив, защото отлично свършената работа е сред най-добрите начини да растеш и да се изпълваш с дълбока радост. Всичко това внася в живота ми ясно усещане за смисъл.

 

Лидерът, който нямаше титла – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, robinsharma.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Джим Рон: Научи се да бъдеш щастлив с това, което имаш, докато преследваш това, което искаш

Избирай позитивни хора в живота си – от тях ще се научиш да бъдеш щастлив!

Не съди другите. Не знаеш какво става в душите им…

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си