Ако няма дъжд, няма дъга. Ако няма промяна, няма нови постижения, щастливи мигове и срещи…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не трябва да се страхуваме от промяната. Тя носи нови върхове за покоряване, нови срещи и нови щасливи мигове.

– Дали някой от вас може да ми каже защо ние, хората, така упорито не искаме да се променим, въпреки че всичко наоколо ни се променя?

Карлос се обади:

– Е, предполагам, че се съпротивляваме на промяната, защото всъщност ни е страх от нея.

– Господи, Карлос, та ти беше капитан на футболния отбор! – възкликна Джесика. – Никога не съм мислила, че е възможно точно ти да говориш за страх!

Останалите се разсмяха, изведнъж осъзнали, че независимо с какво се занимават – дали с домакинска работа или с управление на фирми, – всички изпитват едни и същи емоции.

Като се поразговориха, стана ясно, че през изминалите години всеки се бе сблъсквал с неочаквани промени в живота си. И че всеки се бе опитвал да ги преодолее – но май доста неуспешно. Повечето си признаха, че не знаят добър подход за справяне с промените.

А после Майкъл каза:

– Аз също се страхувах от промяната. Всеки път, когато в бизнеса ни настъпеше някоя голяма промяна, просто не знаехме какво да правим. Беше ни трудно да се приспособяваме към промените, затова предпочитахме да си караме по старому. Но губехме все повече и повече. И това продължи, докато не чух една забавна история, която промени всичко.

– Как така „промени всичко“? – попита Натан.

– Ами всъщност промени коренно начина, по който възприемах промяната. Престанах да смятам, че промяната означава загуба на нещо, с което съм свикнал. Започнах да гледам на нея като на път за постигане и спечелване на нещо ново. След това нещата бързо се подобриха, както в бизнеса, така и в живота ми.

 

Кой ми взе сиренцето?! – Спенсър Джонсън, spencerjohnson.com/about-the-author/

Издателство: Класика и стил, klasikastil.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да се променяме в нужно. Това е смисълът на всичко. Това е неминуемо, защото самият живот е непрекъсната промяна. 

За сбогуването и промяната…

За всяка промяна е нужно време. Дай си го…

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си