Живей така, сякаш днес е последният ти ден. Тогава ще си се научил да живееш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано
снимка: seminars.metrohmusa.com

снимка: seminars.metrohmusa.com

Мога ли отново да преживея вчерашните грешки, за да ги поправя? Мога ли да стана по-млад от вчера? Мога ли да взема обратно изречените зли думи, нанесените удари, причинената болка? Не! Вчерашният ден е погребан завинаги и няма повече да мисля за него…  Трябва ли да ме засягат събития, на които може никога да не присъствам? Трябва ли да се измъчвам с проблеми, които може никога да не се появят? Не! Утре е заровено заедно с вчера и аз няма повече да мисля за него.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

А какво да правя с този последен ценен ден, останал в мое владение? Първо ще запечатам жизнения резервоар, така че върху пясъка да не се разпилее нито капка. Няма да изгубя минута за оплакване на вчерашни несполуки, поражения и душевни болки — защо да упорствам напразно?

Може ли пясъкът в пясъчния часовник да тече нагоре? Ще изгрее ли слънцето, където залязва, и ще залезе ли, където изгрява? Мога ли отново да преживея вчерашните грешки, за да ги поправя? Мога ли да стана по-млад от вчера? Мога ли да взема обратно изречените зли думи, нанесените удари, причинената болка? Не! Вчерашният ден е погребан завинаги и няма повече да мисля за него.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

Тогава какво ще правя? Няма да помня вчерашния ден, нито ще мисля за утрешния. Защо напразно да рискувам настоящето за може би? Може ли утрешният пясък да изтече в часовника преди днешния? Тази сутрин слънцето ще изгрее ли два пъти? Мога ли да изпълня утрешните дела, докато стоя на днешната пътека? Мога ли да сложа утрешното злато в днешната си кесия?  Трябва ли да ме засягат събития, на които може никога да не присъствам? Трябва ли да се измъчвам с проблеми, които може никога да не се появят? Не! Утре е заровено заедно с вчера и аз няма повече да мисля за него.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

Този ден е всичко което имам, а часовете сега са моята вечност. Поздравявам изгрева с радостна молитва, като помилван от смърт затворник. Издигам ръце в благодарност за този безценен дар — нов ден. Но също така сърцето ми с благодарност ще тупти, когато мисля за всички, които са поздравили изгрева вчера, а днес не са вече между живите. Аз наистина съм щастлив човек и днешните часове са само незаслужена награда. Защо ми е разрешен един допълнителен ден, щом далеч по-добри от мен са си отишли? Да не би да са осъществили целите си, а аз все още да не съм постигнал своята? Не е ли това още една възможност да стана какъвто знам, че мога да бъда? В природата има ли цел? Това не е ли денят на моето превъзходство?

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

Имам само един живот и той не е нищо повече от мярка за време. Когато пилея едното, разрушавам другото. Ако прахосам днешния ден, унищожавам последната страница от живота си. Следователно ще милея за всеки час от деня, защото той никога не може да се върне. Не може да се вложи в банка днес, за да се изтегли утре, та кой може да впримчи вятъра? Ще улавям с две ръце всяка минута от деня и ще се отнасям мило, с любов, защото няма равностойна цена за нея. Кой умиращ може да купи още една глътка въздух, въпреки че с готовност би дал всичкото си злато? Каква цена се осмелявам да сложа на предстоящите часове? Аз ще ги направя безценни.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

Яростно ще избягвам прахосниците на време. С действие ще унищожа отлагането; ще заровя съмнението под вярата; ще разпръсна страха със самоувереност. Ако се говорят празни приказки, няма да слушам; няма да се мотая там, където има бездейни ръце; няма да ходя, където има лениви хора. Отсега нататък знам, че, ако се домогвам до безделието, крада храна, дрехи и топлина от тези, които обичам. Аз не съм крадец. Човек на любовта съм и днес е последната ми възможност да докажа любовта и величието си.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

Днешните задължения ще изпълня днес. Днес ще милвам децата си, докато са малки; утре те ще си отидат, а също и аз. Днес ще притискам жена си в прегръдка и нежно ще я целувам; утре няма да я има, както и мен. Днес ще помогна на приятел в нужда; утре той вече няма да вика за помощ, нито аз ще чуя виковете му. Днес ще се отдам на саможертва и работа; утре няма да имам нищо за даване и няма да има кой да получава.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден.

А ако е последният, ще бъде най-чудесният ми паметник. Ще направя този ден най-хубавия в живота си. Днес ще изпивам всяка минута до дъно. Ще опитвам с наслада вкуса й и ще благодаря. Ще направя всеки час значим, а всяка минута ще разменям само срещу нещо ценно. Ще работя по-усилено от всеки друг път и ще напрягам мускулите си, докато изкрещят за разтоварване, а и тогава пак ще продължа. Ще правя посещения повече от всякога. Ще продавам стоки повече от всеки друг път. Ще печеля злато повече от всеки друг път. Всяка днешна минута ще бъде по-ползотворна от вчерашните часове. Последната трябва да бъде най-чудесната.

Днес ще живея така, сякаш е последният ми ден,

А ако не е, ще падна на колене, за да отдам благодарност.

 

Най-великият търговец на света – Ог Мандино, ogmandino.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ралф Уолдо Емерсън: Запиши в сърцето си, че всеки ден е най-хубавият ден в живота ти

Дийпак Чопра: Миналото е история, бъдещето е мистерия, а настоящият момент е дар

Екхарт Толе: Хората забравят, че настоящият момент е всичко, което съществува