Антоан дьо Сент-Екзюпери: Господи, моля се не за чудеса и не за миражи, а да имам сила всеки ден

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Писателски блог | 0 Коментара
снимка: nnm.me

снимка: nnm.me

Когато сте несигурни, когато ви е тежко, когато най-много имате нужда от подкрепа, прочетете тази молитва на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Господи, моля се не за чудеса и не за миражи, а да имам сила всеки ден. Научи ме на изкуството на малките крачки.

Направи ме наблюдателен и находчив, за да мога в пъстротата на ежедневието навреме да забелязвам откритията и опита, които ме вълнуват.

Научи ме правилно да се разпореждам с времето, отредено ми за живот. Дари ме с тънък усет да отличавам важното от маловажното.

Моля се за силата на въздържанието и мярката, за да не летя и пълзя през живота, а разумно да планирам как да протича деня ми, да мога да виждам върховете и разстоянията и поне от време навреме да намирам време да се наслаждавам на изкуството.

Помогни ми да разбера, че мечтите не могат да ми помагат. Нито мечтите за миналото, нито мечтите за бъдещето. Помогни ми да бъда тук и сега, да възприемам тази минута като най-важната.

Опази ме от наивната вяра, че всичко в живота е лесно. Дари ме с ясното съзнание, че сложността, пораженията, паденията и неуспехите са просто естествената съставна част от живота, благодарение на която растем и съзряваме.

Напомняй ми, че сърцето често спори с разума.

Прати ми в нужния момент този, който има достатъчно мъжество да ми каже истината, но да я каже с любов!

Зная, че много проблеми се разрешават от само себе си, затова, научи ме на търпение.

Ти знаеш колко силно се нуждаем от приятелство. Дай ми да бъда достоен за този най-прекрасен и нежен дар от съдбата.

Дай ми богата фантазия, така че в точния момент, в точното време, с мълчание или думи да даря топлина на този, който се нуждае от нея.

Направи ме човек, който умее да достигне до тези, които са наистина на „дъното”.

Опази ме от страха, че ще пропусна нещо в живота.

Дай ми не това, което искам, а това, от което наистина имам нужда.

Научи ме на изкуството на малките крачки.

 

Авторът на „ Малкият принц“, Антоан дьо Сент-Екзюпери е френски летец и писател, автор на „Южна поща“, „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Писмо до един заложник“, „Цитадела“, „Военни записки“.

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си