Достоевски: Всичко е в ръцете на човека и всичко му се изплъзва изпод носа единствено само от страх

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Блог
снимка:filozofia.al

снимка:filozofia.al

Едно от най-обичаните и разпространени суеверия е това, че всеки човек има свои определени качества, че е добър, зъл, умен, глупав, енергичен, апатичен и т.н. Хората обаче не са точно такива. Ние можем да кажем за един човек, че той по-често бива добър, отколкото зъл, по-често умен, отколкото глупав, по-често енергичен, отколкото апатичен, и обратно, но няма да бъде справедливо, ако кажем за един, че е добър или умен, а за друг, че е зъл или глупав. А ние винаги тъй разделяме хората. И това не е право. Хората са като реките: водата във всички е еднаква и навред е една и съща, но всяка река бива ту тясна, ту бърза, ту широка, ту тиха, ту чиста, ту студена, ту мътна, ту топла. Така и хората. Всеки човек носи в себе си наченки на всички човешки качества и понякога проявява едни, понякога други, а понякога съвсем не прилича на себе си, без да е изменил нещо от същността си. У някои хора тия промени биват особено резки.

Удивително е какво може да направи един слънчев лъч с душата на човека!

Човек обича да брои проблемите, но не и радостите си. Ако ги брои, както би трябвало да бъде, той ще види, че за всички има достатъчно щастие.

Много малко е нужно, за да се унищожи един човек: само трябва да го убедите, че това, с което се занимава, е никому ненужно.

Не задръствайте ума си с обидата. Mного вероятно е да не остане място за хубавите моменти.

Никой не може да се върне и да живее в миналото. Затова не мислете за миналото, гледайте само в бъдещето.

Единствена дума казана на място, с пълна искреност и без колебание, лице в лице, означава много повече, отколкото десетки листове изписана хартия.

Ако си се отправил към целта си и се спираш по пътя, за да хвърляш камъни по всяко лаещо те куче, то никога няма да постигнеш целта.

Да живееш без надежда означава да спреш да живееш.

Ако искаш да победиш целия свят, победи самия себе си.

Ако за всяка приятелска услуга веднага очакваш благодарност, тогава това не е услуга , а продажба.

Който иска да направи добро, дори и със завързани ръце може да го стори.

На света няма нищо по-трудно от откровеността и нищо по-лесно от ласкателството.

 

Фьодор Михайлович Достоевски е руски писател, автор на книгите „ Престъпление и наказание“, „Идиот“, „Братя Карамазови“, „Бесове“.

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.