Винаги помагай! Когато човек споделя трудностите, израства духовно

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато подаваме ръка на другите, ние всъщност помагаме на себе си!

Човек трябва да разширява съзнанието си, докато мисълта му прегърне Цялото и вече няма друга цел освен спасението на другите, благото на всички. Да, и тъй като благото ще бъде колективно, индивидите, които принадлежат към дадена общност, ще се ползват благоприятно от него. Също така, ако общността е в лошо състояние, всички принадлежащи към нея индивиди задължително ще трябва да понасят това лошо състояние.

Хората наистина не умеят да действат: всеки работи за своето собствено благо, но това благо никога не е сигурно; защото, ако една беда, една война например, засегне общността, ще сполети и тях. Докато общността е изложена на опасност, индивидите също не са защитени. Когато обаче всичко в общността върви добре, всеки индивид се ползва от това: ако някои са нещастни, останалите идват да им помагат. Безумието да се работи само за себе си струва много скъпо: страданията, войните и опустошенията никога няма да свършат. Третата световна война вече се подготвя, за да даде урок на хората, които нищо не са разбрали. Всеки от тях работи винаги единствено и само за своето собствено благо, в ущърб на Цялото.

Всеки дърпа чергата към себе си и си въобразява, че обезпечавайки своята сигурност, ще постигне най-накрая спокойствие. Е, не е така: когато една беда сполети колектива, цялото му малко, лично щастийце ще рухне, защото той е част от този колектив и поради това е уязвим. Защо хората не разбират това? Толкова е просто!

Представете си, че сте част от един оркестър: докато свирите своята партитура, чувате от всички страни тази хармония, която идва от другите, разширявате се и сте щастливи. Вие свирите единствено своята партитура, а цялата тази хармония, тази красота около вас идва да ви докосне. По същия начин, в един хор пеете само няколко ноти, но всички други ви бомбардират с такава великолепна поезия и хармония – което ви разширява.

Отсега нататък ние всички трябва да работим заедно и в хармония, за да подобрим колективния живот, за да могат хората да плуват завинаги в щастие. Докато всеки индивид остава вкопчен единствено в личното си благополучие, над главата му непрекъснато ще виси заплашително един дамоклев меч: общността, към която той принадлежи, не е в добро състояние. Защо не успяваме да разберем това, за да създадем най-накрая този съюз, който ще донесе щастие на целия свят?…

Нека Светлината и Мирът бъдат с вас!

 

Основният ключ за разрешаване на всички въпроси за живота – Омраам Микаел Айванов

Издателство: Авир, avir.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако изберем да се чувстваме добре, ще привлечем най-добрите преживявания

Ако не размахаш криле, никога няма да разбереш дали можеш да летиш!

Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си