Винаги помагай! Когато човек споделя трудностите, израства духовно

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато подаваме ръка на другите, ние всъщност помагаме на себе си!

Човек трябва да разширява съзнанието си, докато мисълта му прегърне Цялото и вече няма друга цел освен спасението на другите, благото на всички. Да, и тъй като благото ще бъде колективно, индивидите, които принадлежат към дадена общност, ще се ползват благоприятно от него. Също така, ако общността е в лошо състояние, всички принадлежащи към нея индивиди задължително ще трябва да понасят това лошо състояние.

Хората наистина не умеят да действат: всеки работи за своето собствено благо, но това благо никога не е сигурно; защото, ако една беда, една война например, засегне общността, ще сполети и тях. Докато общността е изложена на опасност, индивидите също не са защитени. Когато обаче всичко в общността върви добре, всеки индивид се ползва от това: ако някои са нещастни, останалите идват да им помагат. Безумието да се работи само за себе си струва много скъпо: страданията, войните и опустошенията никога няма да свършат. Третата световна война вече се подготвя, за да даде урок на хората, които нищо не са разбрали. Всеки от тях работи винаги единствено и само за своето собствено благо, в ущърб на Цялото.

Всеки дърпа чергата към себе си и си въобразява, че обезпечавайки своята сигурност, ще постигне най-накрая спокойствие. Е, не е така: когато една беда сполети колектива, цялото му малко, лично щастийце ще рухне, защото той е част от този колектив и поради това е уязвим. Защо хората не разбират това? Толкова е просто!

Представете си, че сте част от един оркестър: докато свирите своята партитура, чувате от всички страни тази хармония, която идва от другите, разширявате се и сте щастливи. Вие свирите единствено своята партитура, а цялата тази хармония, тази красота около вас идва да ви докосне. По същия начин, в един хор пеете само няколко ноти, но всички други ви бомбардират с такава великолепна поезия и хармония – което ви разширява.

Отсега нататък ние всички трябва да работим заедно и в хармония, за да подобрим колективния живот, за да могат хората да плуват завинаги в щастие. Докато всеки индивид остава вкопчен единствено в личното си благополучие, над главата му непрекъснато ще виси заплашително един дамоклев меч: общността, към която той принадлежи, не е в добро състояние. Защо не успяваме да разберем това, за да създадем най-накрая този съюз, който ще донесе щастие на целия свят?…

Нека Светлината и Мирът бъдат с вас!

 

Основният ключ за разрешаване на всички въпроси за живота – Омраам Микаел Айванов

Издателство: Авир, avir.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако изберем да се чувстваме добре, ще привлечем най-добрите преживявания

Ако не размахаш криле, никога няма да разбереш дали можеш да летиш!

Всеки ден, всеки миг от нашия живот е нова възможност. Сграбчи я!