За да бъдеш велик лидер, първо трябва да си велик човек

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ако напредваш уверено към мечтите си и се стремиш всеки ден да бъдеш по-добра версия на себе си, ще постигнеш небивал успех.

– Всяка сутрин отдели време на личното си лидерство. Препоръчвам ти тези седем практики. Не е нужно всеки ден да правиш и седемте. Всъщност, ще е невъзможно да изпълниш наведнъж всичките седем практики, за да действаш на върха с възможностите си. Искам да ги споделя с теб, защото те съставляват онова, което наричам инструментариум за лично лидерство. Тези седем най-добри практики – седемте фундаментални практики – са най-могъщите инструменти за всеки, който сериозно иска да пробуди вътрешния си лидер и с работата си да заслужи възхищението на другите.

Ако ги изпълняваш редовно по време на утринната си тренировка, ще постигнеш смайващи резултати във всяка област от живота.

И обратното, ако пропуснеш само една от седемте фундаментални практики, посредствеността ще започне да настъпва, а твой постоянен спътник ще стане един враг, който се казва „средно качество“.

Седемте фундаментални практики за лично лидерство

  1. Учене. Чети книги, които те вдъхновяват, усилват характера ти и ти напомнят за примера на най-великите лидери в нашия свят. Също така слушай аудиокниги на най-различни теми – постигане на съвършенство, изграждане на екипи, внасяне на иновации, уелнес, взаимоотношения и лична мотивация.
  2. Мантри. Един от най-добрите начини да пренапишеш в съзнанието си ограничените си представи и програмите, които те водят към провал, е редовно да повтаряш позитивни изречения за това какъв лидер искаш да станеш и какви цели си си поставил. Например, ако в началото на деня повториш няколко пъти „Днес съм фокусиран, действам отлично и влагам много страст във всичко, което върша“, създаваш в себе си нагласа на шампион и емоционално състояние на победител.
  3. Визуализация. Съзнанието работи с образи. Всяко велико постижение – от най-високия небостъргач до най-смайващите изобретения на гении като Томас Едисън и Бенджамин Франклин, отначало е било серия от образи във въображението на създателя. Всички постижения във външния свят водят началото си от съзнанието. Прогресът не е нищо друго, освен прегръщане на невидимата креативност във видима. Затова по време на часа за лично лидерство затвори очи и както прави всеки елитен спортист, си представи как осъществяваш целите си.
  4. Водене на дневник. Дневникът е забележително силен начин да мислиш по-ясно, да изградиш огромно самосъзнание и да записваш целите, които си си поставил. Записвай прозренията, чувствата, надежите и мечтите си. Дневникът е и мястото, където да изразиш благодарността си за всичко, което имаш, и да документираш пътуването си през живота. Животът е дар. И затова си струва да бъде записан.
  5. Поставяне на цели. Да си поставиш цели и редовно да мислиш за тях е могъща дисциплина за постигане на успех. Целите създават фантастично силен фокус в кариерата и живота ти. Целите раждат надежда и позитивна енергия. С тях живееш живота си съзнателно и продуктивно, а не пасивно, подхвърлян на случайността.
  6. Физически упражнения. Ежедневното движение е важно, за да постигнеш максимално качество в работата си, то повишава нивото на енергията, помага за по-ефективното управляване на стреса.
  7. Хранене. Онова, което ядеш, определя качеството на работата ти. Лидерството се влияе от диетата ти.
    Ако се храниш като победител, ще разполагаш с максимална енергия и винаги ще бъдеш позитивно настроен. Помни също така, че ако ядеш по-малко, ще вършиш по-добре работата си.

 

Лидерът, който нямаше титла – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, robinsharma.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът се постига с постоянство и положителна нагласа

Вижте се в мислите си като успял човек и успехът ще ви последва

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!