За да бъдеш велик лидер, първо трябва да си велик човек

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ако напредваш уверено към мечтите си и се стремиш всеки ден да бъдеш по-добра версия на себе си, ще постигнеш небивал успех.

– Всяка сутрин отдели време на личното си лидерство. Препоръчвам ти тези седем практики. Не е нужно всеки ден да правиш и седемте. Всъщност, ще е невъзможно да изпълниш наведнъж всичките седем практики, за да действаш на върха с възможностите си. Искам да ги споделя с теб, защото те съставляват онова, което наричам инструментариум за лично лидерство. Тези седем най-добри практики – седемте фундаментални практики – са най-могъщите инструменти за всеки, който сериозно иска да пробуди вътрешния си лидер и с работата си да заслужи възхищението на другите.

Ако ги изпълняваш редовно по време на утринната си тренировка, ще постигнеш смайващи резултати във всяка област от живота.

И обратното, ако пропуснеш само една от седемте фундаментални практики, посредствеността ще започне да настъпва, а твой постоянен спътник ще стане един враг, който се казва „средно качество“.

Седемте фундаментални практики за лично лидерство

  1. Учене. Чети книги, които те вдъхновяват, усилват характера ти и ти напомнят за примера на най-великите лидери в нашия свят. Също така слушай аудиокниги на най-различни теми – постигане на съвършенство, изграждане на екипи, внасяне на иновации, уелнес, взаимоотношения и лична мотивация.
  2. Мантри. Един от най-добрите начини да пренапишеш в съзнанието си ограничените си представи и програмите, които те водят към провал, е редовно да повтаряш позитивни изречения за това какъв лидер искаш да станеш и какви цели си си поставил. Например, ако в началото на деня повториш няколко пъти „Днес съм фокусиран, действам отлично и влагам много страст във всичко, което върша“, създаваш в себе си нагласа на шампион и емоционално състояние на победител.
  3. Визуализация. Съзнанието работи с образи. Всяко велико постижение – от най-високия небостъргач до най-смайващите изобретения на гении като Томас Едисън и Бенджамин Франклин, отначало е било серия от образи във въображението на създателя. Всички постижения във външния свят водят началото си от съзнанието. Прогресът не е нищо друго, освен прегръщане на невидимата креативност във видима. Затова по време на часа за лично лидерство затвори очи и както прави всеки елитен спортист, си представи как осъществяваш целите си.
  4. Водене на дневник. Дневникът е забележително силен начин да мислиш по-ясно, да изградиш огромно самосъзнание и да записваш целите, които си си поставил. Записвай прозренията, чувствата, надежите и мечтите си. Дневникът е и мястото, където да изразиш благодарността си за всичко, което имаш, и да документираш пътуването си през живота. Животът е дар. И затова си струва да бъде записан.
  5. Поставяне на цели. Да си поставиш цели и редовно да мислиш за тях е могъща дисциплина за постигане на успех. Целите създават фантастично силен фокус в кариерата и живота ти. Целите раждат надежда и позитивна енергия. С тях живееш живота си съзнателно и продуктивно, а не пасивно, подхвърлян на случайността.
  6. Физически упражнения. Ежедневното движение е важно, за да постигнеш максимално качество в работата си, то повишава нивото на енергията, помага за по-ефективното управляване на стреса.
  7. Хранене. Онова, което ядеш, определя качеството на работата ти. Лидерството се влияе от диетата ти.
    Ако се храниш като победител, ще разполагаш с максимална енергия и винаги ще бъдеш позитивно настроен. Помни също така, че ако ядеш по-малко, ще вършиш по-добре работата си.

 

Лидерът, който нямаше титла – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, robinsharma.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Успехът се постига с постоянство и положителна нагласа

Вижте се в мислите си като успял човек и успехът ще ви последва

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си