Ако се научим да обичаме себе си, ще обичаме и другите!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато човек обича, той е способен на всичко. Може да покори света, стига зад гърба му да има някой, който да го подкрепя във всичко.

„Ниско самочувствие“ е една от най-често срещаните диагнози в наши дни. Психотерапевтите го поставят като диагноза на клиентите си; учителите го поставят като диагноза на учениците си; пастирите го поставят като диагноза на хората, които се съветват с тях; родителите го поставят като диагноза на децата си; и безброй много хора го поставят като диагноза на себе си.

„Трябва да се научите да се обичате“Това е рецептата, която светът предлага на всички, страдащи от чувството за нищожност. Този лозунг се е превърнал в известна мантра на популярна психология и на обществото, в което хората са се вманиачили да търсят начини за приповдигане на самочувствието.

Един религиозен каталог изобразява привлекателен афганистанец и до него в акростих „Обичай себе си“:

Отърси се от всички претенции.

Бъди готов да станеш свидетел на чудо.

И не забравяй, че си уникален.

Чувствата и мечтите си изследвай.

Ако трябва, последвай течението.

Йога упражненията не пренебрегвай.

Свали напрежението – разположи се удобно.

Експериментирай с тялото и душата си.

Бъди обкръжен от грижовни хора.

Естествен бъди и открит.

Старай се да доставяш радост.

И почувствай Божествената любов специално към теб.

Ние постоянно се грижим за себе си, проявявайки силна чувствителност към собствените си усещания и нужди, винаги съобразявайки влиянието на обстоятелства и хора върху нас. Причината някои да се засягат така лесно не е, защото мразим себе си, а точно обратното – защото обичаме себе си! Ако не бяхме така загрижени за себе си, нямаше да се отнасят с нас добре. Ако не бяхме така загрижени за себе си, нямаше да се притесняваме чак толкова, когато ни отхвърлят, пренебрегват ни или се отнасят зле с нас.

Факт е, че ние не се мразим, нито се нуждаем от това да се научим да се обичаме. Нужно ни е да се научим да се отричаме от себе си, за да можем да правим онова, което не ни идва отвътре – истински да обичаме Бога и другите.

Бедата ни е нито „ниско самочувствие“, нито начина, по който гледаме на себе си, а ниското мнение за Бога. Проблемът ни е свързан не толкова с „лошия ни образ за себе си“, а с „приземения ни образ за Бога“. Нуждата ни не е да се обичаме повече, а да приемем Неговата невероятна любов към нас и да прегърнем Неговия замисъл и цел за живота ни.

Ако сме приели неговата Любов, тогава няма да ни е нужно да се сравняваме с другите. Изобщо няма да държим вниманието си върху „себе си“. Вместо това ще станем проводници на Божията любов към другите.

 

Лъжите, на които жените вярват – Нанси Лий Демос, reviveourhearts.com

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Обичай живота – и той ще ти отвърне със същото!

Първо обичай ти, после и ти ще бъдеш обичан

Джим Рон: Научи се да бъдеш щастлив с това, което имаш, докато преследваш това, което искаш

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си