Ако се научим да обичаме себе си, ще обичаме и другите!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато човек обича, той е способен на всичко. Може да покори света, стига зад гърба му да има някой, който да го подкрепя във всичко.

„Ниско самочувствие“ е една от най-често срещаните диагнози в наши дни. Психотерапевтите го поставят като диагноза на клиентите си; учителите го поставят като диагноза на учениците си; пастирите го поставят като диагноза на хората, които се съветват с тях; родителите го поставят като диагноза на децата си; и безброй много хора го поставят като диагноза на себе си.

„Трябва да се научите да се обичате“Това е рецептата, която светът предлага на всички, страдащи от чувството за нищожност. Този лозунг се е превърнал в известна мантра на популярна психология и на обществото, в което хората са се вманиачили да търсят начини за приповдигане на самочувствието.

Един религиозен каталог изобразява привлекателен афганистанец и до него в акростих „Обичай себе си“:

Отърси се от всички претенции.

Бъди готов да станеш свидетел на чудо.

И не забравяй, че си уникален.

Чувствата и мечтите си изследвай.

Ако трябва, последвай течението.

Йога упражненията не пренебрегвай.

Свали напрежението – разположи се удобно.

Експериментирай с тялото и душата си.

Бъди обкръжен от грижовни хора.

Естествен бъди и открит.

Старай се да доставяш радост.

И почувствай Божествената любов специално към теб.

Ние постоянно се грижим за себе си, проявявайки силна чувствителност към собствените си усещания и нужди, винаги съобразявайки влиянието на обстоятелства и хора върху нас. Причината някои да се засягат така лесно не е, защото мразим себе си, а точно обратното – защото обичаме себе си! Ако не бяхме така загрижени за себе си, нямаше да се отнасят с нас добре. Ако не бяхме така загрижени за себе си, нямаше да се притесняваме чак толкова, когато ни отхвърлят, пренебрегват ни или се отнасят зле с нас.

Факт е, че ние не се мразим, нито се нуждаем от това да се научим да се обичаме. Нужно ни е да се научим да се отричаме от себе си, за да можем да правим онова, което не ни идва отвътре – истински да обичаме Бога и другите.

Бедата ни е нито „ниско самочувствие“, нито начина, по който гледаме на себе си, а ниското мнение за Бога. Проблемът ни е свързан не толкова с „лошия ни образ за себе си“, а с „приземения ни образ за Бога“. Нуждата ни не е да се обичаме повече, а да приемем Неговата невероятна любов към нас и да прегърнем Неговия замисъл и цел за живота ни.

Ако сме приели неговата Любов, тогава няма да ни е нужно да се сравняваме с другите. Изобщо няма да държим вниманието си върху „себе си“. Вместо това ще станем проводници на Божията любов към другите.

 

Лъжите, на които жените вярват – Нанси Лий Демос, reviveourhearts.com

Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Обичай живота – и той ще ти отвърне със същото!

Първо обичай ти, после и ти ще бъдеш обичан

Джим Рон: Научи се да бъдеш щастлив с това, което имаш, докато преследваш това, което искаш