Мъдростта идва с опита от грешките, които допускаме, вървейки там, където няма диря…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да си мъдър не означава да не правиш грешки. Означава да се учиш от тях. Всеки ден.

Който се осланя на външното, може само да предполага. Който се осланя на вътрешното, има достоверно знание. Тялото е тлен. Неговата същност е прах. А си можел да се сдобиеш с Мъдростта на вечността. Достатъчно е било да направиш една крачка. Но страхът от гибел на тленното е бил по-силен. Тленното е избягало. Ти си останал с тъгата си, защото Духът винаги се стреми към вечността. Мъдростта на вечността е необяснима чрез тлена на властта, защото тя ще я превърне в глупост. Да избягаш от страха не означава да се спасиш. Да убиеш в себе си страха означава да се сдобиеш с безупречност. Безупречността пък ти позволява да пристъпиш към ръба. Защото само когато си на ръба, можеш да осъзнаеш избора на Мъдростта.

Призракът, който прилича на Мъдрост, само изглежда Мъдрост. Напразната суета е начало на смут. Който иска да изглежда Мъдрец, за да се покаже пред другите, тъжно се лута в самота и мечти за слава. Но неговата същност е празнота в обвивката на Егото. Когато знанието идва от незнание, въпросите нямат край.

Чуждата диря не е като своята. Дири има там, където биват оставяни. Но те не са нещото, което ги оставя. Вървейки по чужда диря, ти си преследвал външни образи, без да проумяваш вътрешната им същина. Но всеки си прокарва път, който да отговаря на собствените му стремежи. С времето пустинята заличава всички дири със своите пясъци, та новият пътник да не допуска грешките на предишния.

Ето защо е важно да имаш собствен опит. За да станеш човек, трябва да прокараш свой собствен път.

 

Сенсей, от истината не можеш да се скриеш – Анастасия Нових

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да намерим пътя на Мъдростта…!

Петър Дънов: Да отвориш съзнанието си за мъдростта значи да го изчистиш от всичко излишно

Елиф Шафак и пътя на Аз-а: от сянката на лъжата до светлината на истината

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си